Cresterea copilului

#sarcina #gravida #arsuri stomacale #bicarbonat

Cum amelioram arsurile la stomac in timpul sarcinii

Arsurile la stomac apar atunci cand  acidul gastric curge inapoi in esofag si irita mucoasa, iar procesul de digestie nu functioneaza la fel de rapid si eficient ca de obicei. Arsurile la stomac sunt cu atat mai neplacute in sarcina cu cat ele se manifesta prin  gust acid sau amar, arsuri in partea de jos a pieptului, dureri de stomac si recurgitatii acide.


Femeile insarcinate se confrunta de obicei cu arsurile la stomac incepand cu primele trei luni de sarcina si se agraveaza in ultimemel trei.


Arsurile la stomac, cunoscute si sub denumirea de indigestii acide sau reflux acid, sunt cauzate in general de modificarile fizice si hormonale la care este supus intregul corp pe durata celor 9 luni de sarcina.


Una dintre aceste modicari consta in faptul ca placenta produce hormonul progesteron, care relaxeaza muschii uterului. Totusi, acest hormon este vinovat de destinderea valvei care separa esofagul de stomac si care permite astfel acidului gastric sa urce in zona gatului si sa creeze asfel senzatia de arsura pe esofag si in stomac.


Cum sa ameliorezi senzatia de arsura la stomac


Nu exista un tratament care sa indeparteze complet aceste senzatii, insa poti totusi sa faci cateva lucruri care sa diminueze considerabil simptomele arsurilor la stomac. Iata-le pe cele mai importante:


Evita bauturile carbogazoase – apa minerala, sucul acidulat sau alte bauturi cu „bule” sunt groaznice pentru stomacul tau in aceasta perioada. Incearca sa le eviti si opteaza pentru bauturi simple si naturale cum ar fi apa, ceaiurile, compoturile sau sucurile naturale din fructe (nu citrice)  si legume.


Mananca putin si des – chiar daca iti este foarte foame, incearca sa mananci cantitati mici de mancare, dar des.  Mesteca bine alimentele si consuma din nou mancare dupa cel putin o ora.


Nu manca inainte de culcare – o masa copioasa inainte de culcare nu iti va provoca o starea prea buna in timpul noptii. Asigura-te ca ultima masa a zilei o servesti cu cel putin doua sau chiar trei ore inainte de culcare. Altfel, vei fi chunuita de arsurile stomacale si recurgitari.


Consuma bicarbonat de sodiu – adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si consuma-l rapid. In numai cateva minute, vei scapa de senzatia de disconfort produsa de arsurile stomacale.


Evita sa consumi:  alimentele picante sau foarte condimentate,  semipreparatele din carne , grasimile, alcoolul, cafeaua, ciocolata, citricele si sucurile de citrice, rosiile, mustarul, otetul,  produsele pe baza de menta.


Atentie! Nu achizitiona niciun medicament fara sfatul medicului. Chiar daca par doar simple pastile pentru stomac, unele pilule contin aluminiu, aspirina sau sodiu, ingrediente nocive pentru bebelusul tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare