Cresterea copilului

#copil binecrescut #educarea copilului #copil rasfatat

Cum cresti copiii perfecti: foarte responsabili si rasfatati cu masura

Multi dintre noi sunt convinsi de faptul ca a le asigura copiilor lor tot ce isi doresc ii transforma in cei mai buni si de dorit parinti. Practica, sustin specialistii in parenting, arata putin contrariul. Pentru a creste un copil perfect e nevoie si de multa disciplina.

In educarea cu succes a copiilor este nevoie de multa consecventa si fermitate in decizii.

Spune NU in mod regulat

E necesar sa practici ceea ce se numeste „satisfactia intarziata”. Sa ii lasi timp copilului sa constientizeze faptul ca isi doreste un lucru. Nu trebuie sa ii oferi intotdeauna ceea ce vrea, chiar daca iti poti permite cu usurinta sa ii comperi acel obiect, sa spunem.

Cere recunostinta

Invata-ti copilul sa spuna „te rog” si „multumesc”. De asemenea, deprinde-l cu mentinerea contactului vizual, cu atingerile de afectiune, cu aprecierile pentru ceea ce primeste. Daca nu multumeste, cere-i sa returneze darul si explica-i faptul ca nu este inca pregatit sa primeasca un astfel de cadou.

Fii tu insuti generos

Practica altruismul si invata-l si pe cel mic ce inseamna sa fii generos cu cei in nevoie. Ofera haine, bani si bunuri celor aflati in dificultati financiare si fa-l si pe copil partas la aceste acte de caritate. Fa aceste gesturi in mod regulat si mergi impreuna cu copilul pentru a livra bunurile, asa incat acesta sa stie catre cine se indreapta lucrurile si de ce sunt atat de necesare acelor persoane.

Atentie la prietenii pe care ii ai

Daca esti inconjurata doar de persoane cu un statut financiar foarte bun si care nu isi doresc copii e posibil sa ii oferi copilului un exemplu negativ fara sa iti dai seama de asta. Asigura-te ca familia si prietenii cu care petreci mult timp au valori comune cu ale tale.

Scrie felicitari de multumire

Invata-ti copilul sa faca felicitari de multumire pe care sa le deseneze singur si pe care sa scrie cu stiloul mesaje de apreciere. Acest act simplu, dar foarte important, ii dezvolta un sentiment de gratitudine fata de tot ceea ce primeste si il invata exprimarea sentimentelor.

Rezista tentatiei de a-i cumpara de toate

Doar pentru ca poti, pentru ca iti perimiti sa ii cumperi orice nu inseamna ca si trebuie sa o faci.  Cumpara-i o jucarie pe care si-o doreste, nu pe toate cele pe care le vrea. E semn ca iti iubesti copilul si ca vrei ca el sa aprecieze ceea ce are.

Explica-le si bunicilor intentiile tale

Degeaba te chinui tu sa stabilesti niste reguli, daca vin bunicii si le strica. Discuta cu ei si explica-le ca vrei sa ai un copil respectuos, amabil, responsabil, care sa aprecieze ceea ce are si arata-le care sunt modalitatile prin care vrei sa iti atingi acest obiectiv. Vei avea nevoie si de ajutorul lor in acest sens. Explica-le ca relatia cu cel mic trebuie sa fie de dragoste, atentie si afectiune, iar asta nu se traduce printr-o multime de jucarii cumparate sau prin oferirea de bani.

Invata-l pe cel mic valoarea banilor

Invata copilul sa-si gestioneze bine banii, sa economiseasca, dar si sa fie generos, sa le ofere altora din banii sai. Daca reusesti sa faci acest lucru de la o varsta frageda, copilul tau se va transforma ulterior intr-un adult responsabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului