Cresterea copilului

#copii #bataie #pedeapsa

Cum influenteaza pedeapsa dezvoltarea copilului

Bataia si violenta verbala , desi sunt doua pedepse pe care parintii le aplica destul de des, nu sunt deloc sanatoase pentru dezvoltarea psihica armonioasa si pentru respectul de sine al copilului. In aceasta idee am cerut sfatul psihoterapeutului Anda Pacurar, care ne vorbeste despre  consecintele violentei fizice si verbale, dar si care este cea mai buna metoda de a-l pedepsi pe copil.


Reporter: Ce este de fapt pedeapsa ?


Anda Pacurar: Pentru foarte multi parinti, pedeapsa este importanta. Aceasta este o modalitate de a reactiona fata de un comportament nedorit al copilului.


Depinde foarte mult ce intelegem prin pedeapsa: pedeapsa fizica sau violenta verbala sunt doua lucruri care influenteaza negativ. Aceste doua modalitati de pedeapsa dau copilului un sentiment puternic de nesiguranta . O data ce ai lovit un copil, el se asteapta sa il lovesti si alta data si atunci va incepe sa stea ca pe ghimpi si sa mearga pe varful picioarelor.


Reporter: Care sunt efectele violentei la copii?


Anda Pacurar:
Unii copii tind sa devina timizi sau submisivi, sa incerce sa nu supere pe nimeni si mai departe in viata le va fi foarte greu sa gaseasca solutii si se vor descuraja atunci cand cineva o sa ridice tonul. Altii in schimb tind sa devina revoltati din cauza pozitiei de inferioritate in care sunt pusi atunci cand sunt loviti sau jigniti. Mai mult decat atat, un astfel de copil poate deveni agresiv.


Reporter: Cum trebuie sa procedeze un parinte?

 

Anda Pacurar: Este de preferat ca in locul pesepsei sa fie utilizata consecinta logica a comportamentului copilului, astfel ca masura luata sa indeplineasca trei conditii: sa fie legata de fapta copilului, sa fie spusa cu respect, fara jigniri si amenintari si sa fie rezonabila.


De exemplu: daca micutul varsa farfuria cu mancare desi a fost atentionat in nenumarate randuri sa nu se mai joace cu lingura, sa nu mai impinga farfuria etc, consecinta logica nu este sa fie pedepsit si inchis in camera lui pentru o perioada de timp sau sa i se taie accesul la televizor, ci sa stranga singur mizeria facuta. Este bine ca el sa fie invatat sa isi asume consecintele faptelor sale.


Este normal ca parintele sa aiba o reactie, dar este foarte important ca acesta sa fie consecvent in reactiile sale si nu doar sa isi verse nervii, apoi sa ii para rau si sa il ia in brate. O astfel de situatie haotica nu face decat sa il bulverseaza pe copil si sa nu mai inteleaga nimic.


Reporter: Multi parinti apeleaza adesea la corectia fizica. Cat de eficienta este o astfel de metoda?


Anda Pacurar:
Pedeapsa corporala, care este de fapt un abuz fizic asupra copilului, nu are cum sa ii faca bine. Nevoia de baza a oricarui copil este de a apartine si de a fi semnificativ. Copilul tinde sa se poarte frumos daca simte ca are un rol si rolul este important in familia respectiva, iar atunci cand este lovit i se arata ca nu este important pentru parinte si ca in general el nu conteaza.


Este clar ca la un moment dat orice parinte isi poate pierde rabdarea, dar nu este de inteles daca acest lucru se intampla frecvent  si nici de ce in urma acestui lucru copilul este amenintat cu bataia. Copilului i se face foarte mult rau cand este tinut intr-o situatie de tensiune si de teroare continua. Mai mult decat atat, cand se afla intr-o astfel de situatie de nesiguranta copilul face tot mai multe greseli tocmai pentru ca ii este teama sa nu mai greseasca.

Reporter: Gina Marin



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului