Cresterea copilului

# comportament copil # educatie copil #activitati copii #rabdare

Cum inveti copilul sa aiba rabdare?

Sta in natura copiilor sa fie mereu activi si dornici sa li se satisfaca toate dorintele imediat. Nu au rabdare sa astepte, iar orice tentativa de a-i amana solicitarile se transforma in scandal. Insa rabdarea este o calitate importanta, pe care orice copil trebuie sa o stapaneasca, deoarece ii ajuta sa isi faca prieteni si sa devina adulti responsabili si de succes.

Asteptarea si controlul impulsurilor sunt 2 calitati esentiale de incurajat la copil pentru a-l ajuta sa aiba mai multa rabdare cu cei cu care intra in contact. Inainte de a avea pretentia ca micutul sa fie ascultator, este esential sa ii dezvolti, de la varste fragede, capacitatea de a astepta si autocontrolul. Odata ce acestea sunt bine stapanite, rabdare vine de la sine. Iata cateva trucuri pe intelesul lui care ajuta copilul sa fie mai rabdator!
 

Invata-l valoarea recompensei intarziate sau amanate


Atunci cand copilul iti solicita un lucru, nu trebuie sa sari imediat in ajutorul lui, decat daca este o situatie urgenta sau care impune o reactie imediata.

Invata-l pe copil sa fie mai rabdator spunandu-i ca ai auzit rugamintea si ca il vei ajuta, dar abia dupa ce vei termina de pregatit masa. S-ar putea sa ai de-a face cu cateva scene de isterie, insa este important sa explici micutului ca exista lucruri care primeaza si sunt mai importante de facut.

In acest fel, il ajuti si pe el sa isi prioritizeze activitatile si sa ia decizii responsabile si calculate, ceea ce il va ajuta sa devina un matur responsabil si de succes.
 

Fii un model pozitiv pentru el


Nu poti avea pretentia ca micutul tau sa aiba rabdare, daca tu nu esti cea care da dovada de aceasta virtute in fiecare zi, atat in interactiunile cu el, cat si cu ceilalti.

Ai rabdare cu el atunci cand incerci sa il inveti ceva si cand micutul incearca sa se faca ascultat sau sa vorbeasca cu tine.

Copilul invata sa faca ceea ce vede cel mai mult la parintii lui, iar daca vede o persoana cumpatata si rabdatoare, va reactiona la randul lui la fel.
 

Sugereaza-i cum sa valorifice timpul de asteptare


Pentru ca micutul tau sa inteleaga ca timpul de asteptare nu trebuie irosit si ca nu este nevoie sa se plictiseasca, sugereaza-i diverse activitati atunci cand il pui sa astepte pana mergeti in parc sau te joci cu el.

Recomanda-i si accentueaza ca pana cand va veni momentul pentru a merge in parc poate termina desenul inceput, se poate juca cu plastilina sau te poate ajuta in bucatarie, dupa cum prefera si ca in acest fel nu se va mai plictisi, iar timpul va trece mai repede.
 

Foloseste ocazional recompense pentru asteptare


Atunci cand micutul este pus sa astepte, exista si o gratificare, intarziata ce-i drept, dar care trebuie respectata de fiecare data.

Trebuie sa isi dea seama ca merita sa astepte. De exemplu, daca ii promiti ca la terminarea mesei mergi cu el la leagane, atunci tine-te de cuvant. Micutul va invata pe parcurs ca amanarea unei dorinte sau rugaminti poate fi in favoarea lui.
 

Foloseste-te de jocuri


Jocul este una dintre cele mai bune metode de invatare la copii, deoarece vorbeste "pe limba lui". Joaca-te cu el si alegeti jocuri care presupun asteptarea randului.

Primele dati micutul nu va reusi sa respecte aceasta regula dorind tot timpul sa fie primul, dar pe masura ce ii explici ca acestea sunt regulile jocului sai ca trebuie respectate, va intelege si se va supune regulamentului jocului, dezvoltandu-si in acelasi timp si capacitatea de a avea 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului