Cresterea copilului

# scoala copii #primele zile de scoala #anxietate separare #anxietate copii

Cum iti ajuti copilul sa treaca mai usor prin emotiile primelor zile de scoala

Astazi a sunat clopotelul pentru peste trei milioane de copii din tara, insa pentru prichindelul tau, este prima oara cand paseste intr-o sala de clasa si ia contact cu mediul scolar. Emotiile primei zile de scoala sunt coplesitoare si il pot buimaci. Daca ai un copil care abia intra in clasa I, iata cum il poti ajuta sa treaca peste aceste emotii si sa se adapteze mai usor mediului scolar!

Accentueaza aspectele pozitive si distractive ale scolii!

Pentru ca prichindelul tau sa fie interesat de scoala si de invatat, este important sa le gaseasca ca fiind interesante. Si cum pentru el, joaca, distractia si intalnirile cu copiii sunt cele mai frumoase activitati si experiente, este important sa i le subliniezi constant in discutiile despre scoala.

Nu uita totusi sa ii spui ca se duce la scoala pentru a invata, inainte de orice altceva. Insa asta nu inseamna ca, dincolo de note, ascultare, teme si lucrari de control, nu se poate simti bine alaturi de colegi, in pauze, si ca nu poate vedea invatatul ca pe o activitate distractiva.

Fa despartirea de el mai usoara in fiecare zi!

Anxietatea de separare inca ii va da tarcoale copilului tau, in primele zile de scoala, chiar daca a mai trecut o data prin ea, in anii gradinitei. Copilul este coplesit de sentimente de teama si anxietate din cauza mediului necunoscut in care intra si a absentei persoanelor dragi lui din preajma.

Pentru a face despartirea mai usoara de copil, in fiecare zi, este recomandat sa tii cont de cateva sfaturi:
 

  • ia-ti intotdeauna la revedere de la el. Nu pleca pe ascuns, considerand ca astfel vei face despartirea mai usoara, intrucat accentuezi anxietatea copilului, care se sperie si devine agitat, cand, brusc, nu te mai vede in preajma
  • si, cel mai important lucru, asigura-l ca te vei intoarce dupa el, in cateva ore, pentru a-i mai alina din sentimentele de abandon pe care le poate trai.


Pune-i in ghiozdanel un obiect familiar lui!

Daca vrei sa faci perioada de acomodare mai usoara pentru copil, incurajeaza-l sa-si puna in ghiozdanel un obiect familiar (de confort), care sa ii aminteasca de casa. Poate fi vorba de o jucarie mica, de o poza sau de un pix special.

Sursa foto: Likar.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului