Cresterea copilului

#bebelus #bebe #copil #surioara #fratior

Cum iti pregatesti copilul pentru venirea unui fratior

In curand va veti intregi familia cu un nou  membru, insa nu stii cum va reactiona la acest eveniment copilul tau. Acesta se poate simti confuz si gelos, daca nu il pregatesti din timp pentru intampinarea bebelusului.

 

Pasul 1. Anunta-l pe cel mic de noul eveniment

Daca ai avut grija sa instiintezi familia si prietenii de sosirea pe lume a unui nou bebelus, nu iti exclude copilul si ofera-i ocazia sa se bucure alaturi de tine pentru un astfel de eveniment. Nu lasa pe altcineva sa ii dea marea veste si incearca sa ii explici cat mai bine ce inseamna pentru familie venirea pe lume a unui copil.

Spune-i cand anume ar trebui sa soseasca noul membru alaturi de voi, insa asociaza acestei date o sarbatoare sau un alt eveniment. Daca ii vei spune celui mic “fratiorul tau va sosi undeva prin luna octombrie”, acesta nu va putea intelege exact ce inseamna in timp aceasta perioada. Formuleaza un raspuns de genul: “ cand frunzele din copaci vor incepe sa se ingalbeneasca si sa cada…”, atunci copilul va intelege mai usor determinarea in timp si va fi pregatit pentru intampinarea bebelusului.

Pasul 2. Raspunde sincer intrebarilor copilului

Cel mic iti va adresa tot felul de intrebari, de unde vine copilul, de ce ii ia atat de mult timp sa ajunga la voi in familie, daca va putea sa manance, sa se joace, sa vorbeasca etc. Incearca sa iti formulezi din timp raspunsuri pentru posibilele intrebari pe care le vei primi de la copilul tau. Nu evita niciun fel de intrebare si incearca sa gasesti un raspuns care sa poata fi inteles usor de catre cel mic.

Pasul 3. Pregateste-l pentru sosirea noului-nascut

Copii au impresia ca si-au castigat imediat un nou partener de joaca, insa tu ar trebui sa ii explici faptul ca bebelusul are nevoie de atentie si ingrijire, pentru a creste mare si abia atunci se va putea juca in voie.

Daca ai posibilitatea, incearca sa il familiarizezi cu prezenta bebelusilor. Viziteaza-ti prieteni care au copii mici si explica-i modul in care ar trebui sa se poarte cu acestia. Invata-l sa vorbeasca cu bebelusii; explica-i faptul ca cei mici nu se exprima prin cuvinte, ci printr-un altfel de limbaj: plang atunci cand nu se simt bine sau doresc ceva anume, scot diferite sunete pentru a exprima stari etc.

Pasul 4. Acorda-i atentie

In aceasta perioada, copilul tau s-ar putea simti neglijat, pentru ca toata lumea se pregateste pentru venirea pe lume a bebelusului. Incearca sa petreceti cat mai mult timp impreuna, jucati-va, citeste-i povesti, arata-i cum veti avea grija de cel mic si spune-i mereu ca prezenta unui nou menbru in familie nu ii va lua locul niciodata.

Pasul 5. Pregatiti impreuna camera copilului

Lasa-l pe cel mic sa te ajute la alegerea tuturor obiectelor si decoratiunilor de care ai nevoie pentru a pregati camera bebelusului . Se va simti mult mai implicat si dornic de a-si vedea fratiorul sau surioara .

Pasul 6. Lasa-l sa te viziteze la spital

In perioada pe care o vei petrece in spital dupa nastere, lasa-l pe copil sa te viziteze si sa il vada astfel si pe bebelus. Vorbiti cat mai des la telefon, pentru a nu se simti neglijat.

De asemenea, inainte de a ajunge la spital, ai putea organiza, impreuna cu cel mic, geanta de care vei avea nevoie la maternitate, incluzand si o poza a acestuia. Ii poti spune ca vrei sa stea mereu alaturi de tine.

Pasul 7. Pregateste primele intalniri

Invata-l pe copilul tau cum sa tina bebelusul in brate. Pregatiti impreuna un cadou de bun-venit pentru noul-nascut si nu uitati sa faceti o multime de poze sau filmulete. Alcatuiti un album si apoi decoreaza-l impreuna cu cel mic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului