Cresterea copilului

#insucces copil #educare copil #copil #succes

Cum te faci vinovat de insuccesul copilului tau

Expertii in leadership au descoperit cateva greseli majore pe care le fac adesea parintii atunci cand isi cresc copiii, greseli care le pot diminua celor mici increderea si stima de sine inca de la varste fragede, cu efecte majore asupra sanselor de a avea succes in cariera si in viata persoanala atunci cand devin adulti.

Pentru a evita savarsirea acestor erori, ti le dezvaluim in continuare:

1. Nu iti lasi copilul sa traiasca si experiente riscante

E adevarat ca traim intr-o lume unde pericolele pandesc aproape la fiecare pas. Asa ajungi sa pui siguranta pe primul loc si sa faci tot ce poti pentru a-ti proteja copilul. Insa izolandu-l, ferindu-l de asumarea unor riscuri sanatoase pentru el poate avea efectul invers. Psihologii au descoperit ca un copil care nu s-a jucat afara si nu a experimentat juliturile la genunchi, spre exemplu, atunci cand ajunge adult dezvolta o serie de fobii. Copiii trebuie sa cada de cateva ori pentru a invata cum sa isi tina mai bine echilibrul. Adolescentii trebuie sa sufere o data sau de doua ori in dragoste pentru a aprecia maturitatea emotionala necesara unei relatii de durata.

2. Ii sari prea repede in ajutor

Gemeratia de azi a tinerilor nu a apucat sa isi dezvolte o serie de deprinderi de viata pe care le-au capatat cei care erau copii acum trei decenii. Motivul: adultii de azi iau asupra lor toate problemele, inclusiv ale copiilor. Atunci cand iti rasfeti prea mult si cand il scapi de toate problemele pe care ar trebui sa si le asume ii ratezi sansele de a-si dezvolta abilitati de lider, facandu-l sa fie mereu dependent de ajutorul tau.

3. Nu spui niciodata "NU"

Copilul nu trebuie sa te iubeasca in fiecare minut. El va trece peste o dezamagire, dar nu va trece peste efectele rasfatului. Asa ca invata sa ii mai spui si "nu" sau "nu acum" si lasa-l sa lupte pentru ceea ce are cu adevarat nevoie. Ca parinti, atunci cand avem mai multi copii, suntem tentati sa nu il rasplatim doar pe cel care merita la un moment dat, ci sa ii premiem pe toti, in mod egal, pentru a nu se simti discriminati. Insa acest lucru este nerealist si ii determina sa creada ca succesul nu depinde de propriile lor actiuni, ci li se cuvine indiferent de ceea ce fac. Daca relatia cu copiii se bazeaza pe recompense materiale, atunci acestia nu vor experimenta iubirea neconditionata.

4. Nu pui in practica ceea ce sustii

Ca parinte, este responsabilitatea ta de a modela viata pe care iti doresti sa o traiasca copiii tai. Pentru a-i ajuta sa devina adulti responsabili si cu incredere in ei trebuie sa fii tu insuti un exemplu. Nu poti predica ceva fara sa si practici. Fa o introspectie si vezi care sunt micile alegeri etice pe care le faci si pe care copiii le observa cu siguranta. Exemplifica-le prin actiunile tale ceea ce i-ai invatat inca de mici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare