Cresterea copilului

#probleme de cuplu #probleme in familie #familie

Cum rezolvi cu partenerul de viata problemele de familie

Fiecare familie are propriile sale calitati si slabiciuni. Problemele de acasa, de la serviciu sau de la scoala se aduna si devin o provocare careia cu greu ii poate face fata o familie. Chiar si evenimentele aparent fericite, cum ar fi o nunta sau o promovare pot cauza probleme intr-o familie. Impreuna cu partenerul de viata trebuie sa te pregatesti pentru a rezolva situatiile dificile cu pierderi minime.

Iata cativa factori pe care sa-i ai in vedere cand rezolvi problemele de familie cu sotul sau sotia:

1 Nicio familie nu este perfecta, dar nu trebuie sa renunti la lupta

Inainte de orice, trebuie sa constientizezi ca nicio familie nu este perfecta, indiferent cum pare ea din exterior. Cu toate acestea, nu trebuie sa faci greseala de a pune pe primul loc aparentele. Unii oameni pretuiesc mai mult imaginea lor exterioara, fara pata, decat relatia reala cu membrii familiei. Important este ce se intampla in familia ta, nu ce spun sau cred cei din afara despre voi.

Chiar daca nu exista viata perfecta pentru nicio familie, nu inseamna ca trebuie sa depui armele si sa te lasi in voia sortii. Exista multe lucruri pe care le poti face pentru ca familia ta sa fie in siguranta, fericita si implinita.

2 Problemele de familie si complexitatea lor

Cu cat exista mai multe probleme in familie, cu atat este mai greu sa gasesti solutii. Un parinte care sufera de depresie si un adolescent agresiv constituie o combinatie dificila. Solutia depinde de natura problemei, de disponibilitatea si abilitatea membrilor familiei in ceea ce priveste solutionarea problemei.

Cele mai des intalnite probleme de familie sunt:

- probleme de sananate mentala (anxietate, fobii, depresii etc)
- boli
- comunicare deficitara
- violenta domestica
- dependenta de diverse substante
- divort
- probleme cu legea
- infidelitate
- exces de autoritate asupra celorlalti membri ai familiei
- relatii cu parinti vitregi, frati vitregi etc
- abuz sexual.

Este important sa dai dovada de realism si sa depistezi problemele cu care se confrunta familia ta pentru a gasi apoi o solutie adecvata. Uneori oamenii tind sa nege o realitate, ceea ce agraveaza situatia. Daca iti este greu sa definesti problema, noteaza pe o hartie cum te-a afectat acea situatie din punct vedere interior (sinele tau) si din punct de vedere exterior (relatiile cu cei din jur). In acest fel vei defini problema, vei prioritiza situatia cea mai grava si vei putea identifica modalitatile de rezolvare. Trebuie sa stii clar care sunt lucrurile care stau in puterea ta sa fie schimbate si care sunt acele lucruri care nu depind de tine si de partener.

3 Cere ajutor din exterior

Cand tu si partenerul de viata nu aveti cum sa va descurcati singuri, nu evitati sa cereti ajutor din exterior pentru a rezolva problemele de familie. Este la latitudinea voastra cui ii cereti sprijinul: un terapeut, parintilor, nasilor de cununie, prietenilor, preotului etc.

4 Fii deschis la schimbare

Multe probleme care apar intr-o familie sunt legate de rezistenta la schimbare. Un job nou, schimbarea locuintei, micsorarea bugetului familiei, o boala, toate aceste lucruri pot avea un impact puternic asupra membrilor familiei obisnuiti cu o existenta liniara, fara evenimente majore. Asa cum te adaptezi la serviciu la tot felul de schimbari, la fel trebuie sa fii deschis la schimbare si acasa.

Sursa foto: ehow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului