Cresterea copilului

#copii #familie #certuri #cum sa #relatii #parinti certuri #copii certuri

Cum sa ai o discutie in contradictoriu cu partenerul in fata copilului

Discutiile in contradictoriu sunt un lucru des intalnit in fiecare familie, dar atunci cand ele se transforma in certuri aprinse in fata propriilor copii, lucrurile pot scapa cu adevarat de sub control.

In acest caz, pana si cele mai marunte si banale conflicte ii pot traumatiza pe cei mici, producand efecte negative asupra dezvoltarii lor psihice. Daca momentul tensionat este atat de puternic, incat discutia in contradictoriu este inevitabila, invata ce trebuie sa faci pentru a nu afecta si copilul care asista.

Asculta-ti partenerul

Multe dintre discutiile in contradictoriu se transforma in adevarate scandaluri din cauza incapacitatii unuia dintre parteneri de a vedea lucrurile din punctul de vedere al celuilalt. Spre exemplu, pana sa ii reprosezi sotului/sotiei tale ca nu a facut ceea ce ati stabilit de comun acord, ofera-i acestuia/acesteia sansa se se justifice pentru actiunile sale. Evita sa te grabesti sa judeci si discutia voastra nu va escalada.

Fii decent/a in argumentatie

Nervii, oboseala si stresul te pot face sa actionezi impulsiv si asta este ultimul lucru pe care il doresti. Evita sa iti lasi temperamentul impulsiv sa puna stapanire pe tine si aminteste-ti intotdeauna ca cel mic va priveste. Nu ridica tonul si, mai ales, foloseste-te de argumente logice si decente pentru a-ti impune punctul de vedere. Nu iti jigni partenerul, pentru ca astfel iti vei rani propriul copil. Acesta oricum nu intelege de ce va certati, insa va fi afectat de comportamentul tau nepotrivit.

Pastreaza calmul pe toata durata discutiei

Priveste-ti partenerul in ochi si incearca sa ramai cat mai calm/a pe toata durata discutiei. Gestioneaza-ti punctul de vedere cu argumente constructive, in acest fel emotiile voastre negative nu vor fi transmise si copilului.

Evita sa tipi

Copilul nu va sti sa isi gestioneze emotiile care provin in urma unui conflict al parintilor, iar atunci cand unul dintre voi ridica tonul, cel mic mic va fi tulburat, se va speria si probabil ca va incepe sa planga.

Cereti-va scuze

Daca lucrurile au luat o intorsatura cu totul neplacuta si cearta a scapat de sub control, propune-i partenerului sa reluati discutia intr-un alt moment, dupa ce va veti mai linisti. Pentru un copil, este esential sa va vada ca va cereti scuze reciproc si sa va impacati, sau macar sa-i dati impresia ca ati facut-o.

sursa foto: idiva.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului