Cresterea copilului

#carte #carti #bebelus #prescolar #scolar #parinti #parinte #copil #varsta #pasiune #colorat #culori #basm #basme #poezii #fabule #povesti #poveste #cantec

Cum sa alegi cartile potrivite pentru copilul tau

Cititul reprezinta o metoda eficienta de cunoastere si invatare, insa pentru a-si atinge scopurile, trebuie sa aiba la baza materialele adecvate. Alegerea unei carti nu se face la intamplare. Acestea sunt selectate in functie de caracteristicile fiecarui copil: varsta, preferinte, pasiuni, nivel de intelegere.

 

Reguli generale

Alege carti care sa il solicite, sa il faca sa interactioneze. Ofertele editurilor sunt din ce in ce mai variate: poti gasi carti care au mici buzunare cu surprize: mostre de material care imita blanita unui animal, margele pentru confectionarea unor bratari sau coliere, obiecte in miniatura etc.

Totodata, poti achizitiona carti care ii solicita copilului sa completeze o insiruire de simboluri, obiecte, animale sau sa gaseasca solutii pentru diferite jocuri si intrebari.

Pentru a-i dezvolta limbajul, cartile trebuie sa contina cuvinte noi, eventual specializate pe un anumit domeniu.

Este necesar ca ilustratiile din carte sa il atraga pe copil si sa il motiveze sa parcurga textul mai departe. Colorate, sub forme si materiale diferite (colaj, carton, fotografie, etc.), imaginile ar trebui sa corespunda textului pe care il reprezinta.

Atunci cand alegi o carte, evita stereotipurile, diferentele de gen, etnie, rasa, religie. Inainte sa o cumperi, citeste cateva paragrafe si fa-ti o idee despre stilul in care este scris textul: este o perspectiva subiectiva a autorului, relateaza o experienta adevarata, promoveaza anumite valori, conceptii?

Incearca sa gasesti subiecte care corespund varstei si experientei de viata a copilului tau; in acest fel, il vei ajuta sa se identifice cu eroii povestii, sa gaseasca solutii la propriile nelamuriri si sa isi dezvolte increderea in sine. De asemenea, bazeaza-ti alegerea in functie de pasiunile copilului tau. Daca are deja o carte preferata, afla ce anume l-a atras: modul de relatare a autorului, grafica, personajele. Gaseste carti care trateaza o tema asemanatoare.

Experimenteaza! Alege carti de mai multe genuri, subiecte diferite, structura, nivel de intelegere si observa la care anume este receptiv copilul tau. Vei descoperi care este cea mai buna cale de invatare.

Opteaza pentru cartile care iti plac si tie. In felul acesta, copilul va prelua entuziasmul tau in momentul in care cititi impreuna.

Ce sa alegi pentru…

Bebelusi: pentru ca bebelusii nu se pot concentra foarte bine, opteaza pentru carti cu imagini mari, simple si colorate. De asemenea, gama de culori trebuie sa contina tonurile de baza: rosu, verde, galben, albastru, negru.

Bebelusilor le plac sunetele familiare, tonul vocii tale, ritmurile limbajului, dar adora, de asemenea, sa “manance” cartile sau jucariile. Asadar, opteaza pentru cele care contin imagini colorate, carti cu cantece si poezii sau povesti care iti plac si carti confectionate special pentru copiii care le rontaie.

Prescolari : acestia inteleg ceea ce cauta, asa ca ai nevoie de o gama variata de teme si limbaj. Opteaza pentru povesti, poezii, basme traditionale. Acestea trebuie sa contina cuvinte putine si accesibile nivelului de intelegere, care ofera posibilitatea repetitiei si retinerea rimelor. In acest mod, copiii vor fi receptivi si isi vor imbogati vocabularul.

Sunt foarte multe carti care fac din citit o activitate placuta, nu numai prin imaginile atractive, dar si cu ajutorul diferitelor accesorii distractive.

Scolarii mici: este perioada in care copiii invata sa citeasca si inteleg mult mai bine activitatile desfasurate zilnic. Alege cartile care urmaresc un fir narativ clar si de-a lungul caruia personajul se dezvolta.

Limbajul trebuie sa fie familiar si sa corespunda nivelului de intelegere. Pentru aceasta, poti urmari simbolurile editurii care indica varsta careia i se adreseaza.

Scolarii mari: deja ii cunosti interesele copilului tau, asa ca ar fi indicat sa alegi carti care ii cultiva pasiunile si corespund personalitatii acestuia. In momentul in care selectezi o carte, incearca sa iti imaginezi cum o va percepe copilul tau, daca va fi atras de subiect, de format sau de personaje.

Invata-l pe copilul tau sa faca singur alegeri

Inca de mici, copii trebuie sa invete sa faca singuri alegeri, chiar daca optiunile lor nu corespund cu cele ale parintilor. Lectura impusa devine, la un moment dat, frustranta; daca cei mici vor avea libertatea de a alege, sansele de a fi interesati de citit si in viitor cresc considerabil.

A-i oferi sansa copilului sa aleaga nu inseamna sa punem pe masa niste carti la intamplare si sa extraga de acolo ceea ce il atrage. Ori vor fi impresionati de familiaritatea unei dintre carti, ori de ilustratii . Copiii ar trebui sa fie capabili sa aleaga textele care corespund nivelului si varstei lor.

Doi profesori cu experienta in domeniul educatiei, Marilyn Ohlhausen si Mary Jepsen, au elaborat o metoda care ii ajuta pe copii sa-si aleaga cartile potrivite lor; metoda se numeste “Lectii de la Goldilocks: cineva imi alegea cartile, dar acum pot sa o fac si eu.”

Numele vine de la celebra poveste “Goldilocks si cei trei ursuleti”, unde fetita cu cositele de aur avea intotdeauna posibilitatea de a alege dintre un bol mare, unul mijlociu si unul mic, un pat moale, unul tare si unul numai bun de dormit etc. Asadar, parintii trebuie sa le explice copiilor ca textele care li se par prea grele acum, mai tarziu vor fi numai bune.

Cum aplici metoda

Lasa-l pe copil sa citeasca pentru inceput cateva pagini dintr-o carte. Numarati impreuna cuvintele pe care nu le stie si verificati daca a inteles despre ce este vorba in text. Apoi, ajuta-l sa completeze chestionarul de mai jos.

Carti cu un grad usor de dificultate

Raspunde la intrebari. Daca ai raspuns “da”, probabil ca aceasta este o carte prea usoara pentru tine.

1. Ai citit aceasta carte de mai multe ori inainte?

2. Intelegi textul/povestea foarte bine?

3. Poti sa citesti/intelegi fiecare cuvant?

4. Poti sa citesti fara sa te incurci?

Cartile care ti se potrivesc

Raspunde la intrebari. Daca ai raspuns “da”, inseamna ca aceasta carte este potrivita pentru tine.

1. Vezi pentru prima data aceasta carte?

2. Intelegi, in mare parte, despre ce se vorbeste in carte?

3. Sunt cateva cuvinte pe pagina pe care nu le stii?

4. Sunt pasaje pe care le citesti usor si altele la care te incurci?

5. Poate sa te ajute cineva sa descifrezi aceasta carte?

Cartile prea grele pentru tine

Raspunde la intrebari. Daca raspunzi “da”, aceasta carte este prea grea pentru tine.

1. Sunt mai mult de doar cateva cuvinte pe pagina pe care nu le cunosti?

2. Esti nedumerit in legatura cu ceea ce se intampla in carte?

3. Simti ca te impiedici in cuvinte atunci cand citesti?

4. Lumea din jurul tau este ocupata si nu poate sa te ajute?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare