Cresterea copilului

#comunicare #educatie #copil

Cum sa comunici cu copilul tau

Ai observat ca, de la o vreme, copilul tau este foarte tacut si evita sa discute cu tine atunci cand deschizi subiecte personale sau sensibile. Inainte sa te ingrijorezi, gandeste-te ca poate abordarea ta nu este tocmai cea mai potrivita. Schimba strategia si incearca sa comunici “pe limba” copilului tau.

 

Pasul 1. Nu face presiuni asupra copilulu

Daca vei incepe o discutie cu tot felul de intrebari, este normal ca cel mic sa bata in retragere si sa nu mai aiba curajul sa iti vorbeasca. Incearca sa ajungi la subiectele pe care doresti sa le discuti intr-un mod in care acesta sa nu isi dea seama de intentiile tale. Cel mai indicat ar fi sa stai linistit si sa astepti pana cand va simti nevoia sa iti vorbeasca. Chiar daca nu va dori o discutie deschisa, daca pe parcurs, ii vorbesti calm si intelegator, evitand intrebarile gen chestionar, vei avea mari sanse sa castigi increderea copilului tau.

Pasul 2. Nu il critica

Daca vrei intr-adevar sa stii ce se intampla in mintea copilului tau, evita o atitudine prea dura si mai ales, nu aduce prea multe critice la adresa copilului tau. Bineinteles ca sunt lucruri care nu iti vor fi chiar pe plac, insa daca vrei sa abordezi problema cu tact, atunci trebuie sa te porti cu diplomatie. Multi copii prefera sa tina pentru ei tot felul de lucruri, pentru ca stiu ca daca vor cauta sprijin in parintii lor, se vor alege cu o multime de probleme. Incearca sa il apropii pe copilul tau si sa ii fii alaturi chiar si atunci cand greseste.

Pasul 3. Cere si parerea copilului tau

Parintii au tendinta sa i s puna copilului ceea ce cred ei despre o anumita situatie, in loc sa afle ce crede acesta despre subiectul adus in discutie. Poate ca ai impresia ca intrebarile tale vin din curiozitatea ta parinteasca, insa copilul se va confrunta cu un sir nesfarsit de intrebari, de care se va plictisi rapid. Daca vrei sa incurajezi o conversatie, axeaza-te pe intrebari gen cum s-a simtit in acea situatie, ce parere are despre ceva anume, cer ar face daca etc. In felul acesta, vei afla ce se petrece in mintea copilului tau si il vei putea apropia mai mult de tine.

Pasul 4. Evita interogatoriile

Daca il vei chestiona la fiecare pas pe care il face, normal ca acesta se va indeparta de tine, pentru ca isi va da seama ca nu ai incredere in el. Inca de mici, copii se simt maguliti atunci cand parintii le incredinteaza diferite sarcini aratandu-le ca au incredere in judecata lor. Acest sentiment se mentine pe tot parcursul relatiei parinte-copil. Incearca sa fii rabdator si sa astepti ca acesta sa vina sa iti povesteasca ce a mai facut. Pe parcurs, poti interveni cu intrebari, dar incearca sa le formulezi in asa fel incat sa te arati interesat de sentimentele si starile prin care trece.

Pasul 5. Invata sa asculti

Fii cu ochii in patru si invata sa asculti chiar si atunci cand copilul tau nu ti se adreseaza tie. Asta nu inseamna ca trebuie sa il spionezi pentru a te asigura ca totul este in ordine, insa in momentul in care esti prin preajma, fii atent la ceea ce vorbeste acesta cu prietenii lui, invata sa ii citesti limbajul corpului si observa daca iti da motive ca ti-ar ascunde ceva. Astfel de observatii pot fi mult mai eficiente decat intrebarile directe: nu iti indepartezi copilul; stresandu-l cu intrebari si alfi daca ceva este neinregula cu acesta.

Pasul 6. Spune-i povesti din vremurile cand erai si tu copil

Copiii relationeaza foarte bine cu povestile din adolescenta ale parintilor lor; se simt mult mai aproape de acestia si in plus isi dau seama ca si parintii lor au fost candva copii. Imaginea ta va deveni mult mai accesibila daca ii povestesti copilului, cu o doza de umor tot felul de patanii din copilaria ta, dar si ceea ce ai simtit cand ai trait prima dragoste, prima iubire neimpartasita etc. In felul acesta, il vei incuraja sa iti povesteasca propriile sale experiente.

Pasul 7. Petreceti timp in familie

Gaseste intotdeauna ocazii pentru a petrece timpul alaturi de copilul tau. Desfasurati activitati interesante si amuzante, pentru ca timpul petrecut in familie sa nu fie un stres in plus, ci o ocazie de a va consolida relatia voastra. In felul acesta, vei fi sigur ca vei castiga respectul copilului tau, dar si increderea acestuia.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare