Cresterea copilului

#parinti #copil #nastere #sarcina

Cum sa devii parinte fara sa iti pui in pericol casnicia

Va pregatiti sa deveniti parinti pentru prima data, insa, conform specialistilor, o sarcina aduce unei relatii mai multe schimbari decat ti-ai dori. Atat viata personala, cat si cariera sufera transformari , iar tu si partenerul tau trebuie sa va adaptati noilor conditii. Din pacate, multe cupluri ajung la certuri zilnice doar pentru ca nu reusesc sa fata fata situatiilor care apar odata cu cresterea copiilor . Iata cativa pasi care te vor ajuta sa te mentii rational si sa te bucuri din plin de noua etapa care te asteapta.

1 Puneti la punct detaliile

Inainte de nastere, incercati sa faceti un obicei din a pune la punct detalii cu care va veti confrunta mai tarziu atunci cand vine vorba de ingrijirea copilului. Bineinteles ca amandoi va veti dori sa il ingrijiti, dar cine crezi ca va fi dispus sa se trezeasca in toiul noptii atunci cand plange? Amandoi aveti nevoie de odihna, pentru ca perioada care urmeaza va fi una frumoasa, dar si solicitanta. Discutati-va programele pe care le aveti si incercati sa puneti cat de cat cateva lucruri la punct.

2 Anticipati schimbarile din cariera

Un copil va aduce schimbari in viata profesionala a amandurora. Daca mama va simti nevoia sa isi intrerupa serviciul pentru a sta acasa cu copilul, tatal va dori sa lucreze mai mult pentru a asigura cele necesare familiei. Nu considera ca acesta trebuie sa fie cursul vietii tale daca nu ti se potriveste.

Discutati despre cum vreti sa va administrati viata profesionala astfel incat niciunul dintre voi sa nu simta presiunea la care este supus. In felul acesta va puteti sustine reciproc, fara sa va reprosati mai tarziu ca v-ati distrus viata profesionala din cauza partenerului.

3 Implica-l pe tata inca de la inceput

Amandoi trebuie sa va implicati in cresterea copilului vostru pentru a va bucura de toate etapele prin care trece acesta si pentru a face lucrurile sa mearga mai usor. De cele mai multe ori insa, mamele considera ca ele stiu mai bine si prefera sa nu isi implice partenerii, insa mai tarziu, se trezesc ca totul devine mult prea greu si incep sa aduca reprosuri si acuze.

Stabiliti inca de la inceput un program care sa se potriveasca si cu viata voastra profesionala, astfel incat amandoi sa petreceti timp cu copilul si sa va aveti putin ragaz si pentru voi insiva, pentru a va deconecta si relaxa din cand in cand.

4 Discutati despre principiile voastre in ceea ce priveste

Nu astepta pana in momentul in care sunteti pe punctul de a lansa o cearta pentru a discuta principii care tin de educatia copilului vostru. Poate ca tu vrei sa iti cresti copilul intr-un mod mai libertin, iar partenerul tau prefera o varianta mai traditionalista. Bineinteles ca lucrurile le veti discuta pe parcurs, atunci cand va veti afla in situatia respectiva, insa nu ar strica daca in momentele in care sunteti calmi, incercati sa vizualizati solutii pentru astfel de situatii. In felul acesta, atunci cand va veti confrunta cu realitatea, veti avea deja ideea a ceea ce doriti pentru copilul vostru.

5 Realizeaza ca nu esti singur

Multi parinti au impresia ca sunt singurii care sunt expusi certurilor dupa ce copilul lor s-a nascut. Foarte multe cupluri insa au nevoie de o perioada de acomodare si fiecare relatie trece prin transformari. Asa ca in loc sa iti faci probleme pentru tensiunile care au aparut, mai bine ai intelege ca este normal sa treci prin aceasta perioada si sa gasesti solutii care sa rezolve aceste situatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare