Cresterea copilului

#inteligenta bebelusi # dezvoltare cognitiva #dezvoltare bebelusi #inteligenta emotionala

Cum sa dezvolti inteligenta emotionala a copilului din primele luni de viata

Copiii, inca din viata intrauterina, se pregatesc pentru mediul exterior, iar implicarea activa a parintilor ajuta la dezvoltarea cognitiva armonioasa a copilului, dar si a inteligentei emotionale, atat de importanta. 

Psihologii spun ca este esential ca parintii sa inteleaga ca nu-si pot iubi copilul prea mult. Mai ales in primele luni de viata, nu exista notiunea de rasfat. Dragostea nu trebuie conditionata si, implicit, trebuie oferita ori de cate ori copilul o solicita si chiar si in afara acestor momente. Totusi, ori de cate ori o solicita copilul, trebuie sa faceti si o mica pauza pentru ca acesta sa nu se simta coplesit. Iata cinci sfaturi de la specialisti pentru a avea o relatie frumoasa cu copilul vostru si pentru a-l ajuta in dezvoltarea sa intelectuala armonioasa: 

1. Luati-l in brate!

Cat mai des, mai ales in primele luni de viata, si pana la implinirea varstei de un an. Cand il tineti in brate vorbiti-i cald, cantati-i, dansati. Nu va purtati ca si cum simplul luat in brate rezolva problema nevoii de afectivitate. De asemenea, stabiliti contact vizual cat mai des cu copilul. 

2. Observati-l!

Copiii isi schimba atitudinea, dispozitia, comportamentul dintr-un miliard de motive. Fiti atenti la aceste schimbari si actionati in consecinta. 

3. Invatati-l sa gestioneze emotiile 

Nu-i spuneti copilului "nu e frumos sa plangi". Niciodata. El trebuie sa exteriorizeze emotiile, sa le inteleaga, sa invete sa le gestioneze. Nu il loviti, nu il lasati singur cand este agitat, tipa, plange. Stati cu el, fiti calm, vorbiti-i, invatati0-l sa nu-i fie teama de ce simte. NIciodata nu este prea devreme. 

4. Alaptati 

Pe cat posibil, alaptati copilul exclusiv pana la 6 luni si des pana la 1 an cel putin. Copilul se simte linistit, protejat, iubit. Incercati sa-i vorbiti si sa-l mangaiati cand alaptati. 

5. Joaca de dragul jocului 

Nu transformati joaca intr-o oobligatie, intr-o activitate necesara pentru copil pentru ca voi sa aveti putina liniste. Jucati-va cu copilul, cu toata inima, in felurite moduri. Joaca este aliatul vostru in a-l invata diverse deprinderi, a face diferenta intre bine si rau etc. Acordati-i intreaga voastra atentie si uitati de treburi, telefoane mobile si job atunci cand va jucati. 

Foto: Hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului