Cresterea copilului

#alaptat #copil #bebelus #parinti #biberon

Cum sa faci trecerea de la alaptat la biberon

Oricat de placut iti este sa alaptezi, la un moment dat va trebui sa te ocupi de activitati care nu iti vor mai permite sa fii tot timpul alaturi de bebelus. In acele momente, alternativa alaptatului devine biberonul. Pentru unii parinti, aceasta trecere vine in mod natural, insa altii intampina dificultati in a-l ajuta pe bebe sa se adapteze schimbarii.

 

 

Cand este copilul pregatit pentru biberon ?

 

Pentru ca fiecare bebelus este diferit, nu exista un raspuns standard caruia trebuie sa te adaptezi. Unii pediatri recomanda sa observi comportamentul bebelusului si sa introduci biberonul atunci cand micutul s-a acomodat cu alaptatul, insa nu atat de mult incat sa nu mai accepte si altceva.

In termeni mai exacti, majoritatea bebelusilor se adapteaza la alaptat in primele 2 pana la 6 saptamani. Iti vei da seama de acest lucru, pentru ca bebelusul va incepe sa ia in greutate si se va hrani pana cand se va satura, fara intreruperi. 

Nu toti bebelusii sunt insa pregatiti pentru a face trecerea de la alaptat la biberon dupa 6 saptamani. De aceea, pediatrii recomanda sa nu grabesti bebelusul, ci sa incepi gradual introducerea biberonului. De exemplu, la inceput, ofera-i biberonul o data la cateva zile. Incearca sa ii dai biberonul la o „masa” cand bebelusul nu este chiar atat de infometat, pentru ca reduci in felul acesta nivelul de stres al micutului.

De aemenea, lasa-l pe tata sa ii ofere biberonul; in acest timp, tu nu ar trebui sa fii prezenta in camera. Bebelusii sunt foarte isteti, asa ca sunt sanse mari ca micutul sa nu accepte biberonul daca vede ca sursa hranei este chiar acolo. Mai mult, implicarea tatalui le ofera acestor ocazia de a crea o legatura puternica.

Laptele praf se digera mai greu decat laptele matern, asa ca este posibil sa observi niste schimbari in comportamentul copilului. Acesta va simti nevoia sa fie hranit mai rar decat atunci cand ii dadeai doar lapte matern . Vei descoperi ca micutul va dormi mai mult, iar scaunele isi vor schimba culoarea.

 

Cum sa faci trecerea de la alaptat la biberon

 

In timp ce unele mamici se plang de faptul ca bebelusul nu vrea sa primeasca biberonul, alti parinti nu au intampinat niciun fel de dificultate. Iata cateva sfaturi despre cum poti face aceasta trecere mai usoara:

 

  • Incepe prin a introduce biberonul inainte de a fi pusa in situatia de a lipsi de acasa. De exemplu, incearca sa introduci biberonul chiar si mai devreme de 6 saptamani, daca intentionezi sa te intorci la lucru sau crezi ca vor fi momente cand nu vei putea sta cu bebelusul.

 

  • Pentru a nu ingreuna aceasta tranzitie pentru bebelusul tau, foloseste prima data pentru biberon lapte matern, apoi incepe sa introduci si laptele praf.

 

  • Pozitioneaza biberonul intr-o pozitie apropiata de cea verticala, astfel incat bebelusul sa primeasca lapte, nu doar aer.

 

  • Nu incerca sa faci aceastra tranzitie in momentele in care bebe este nervos sau obosit. Il vei stresa si mai tare si nu va raspunde corespunzator.

 

  • Anticipeaza momentul in care bebelusului i se va face foame si pregateste-i biberonul din timp, pentru a evita punctul culminant in care micutul este nervos.

 

  • Ofera-i bebelusului biberonul inainte de a trece la alaptat. Sunt sanse mari sa il primeasca si sa nu mai fii nevoita sa alaptezi.

 

  • Testeaza laptele pe incheietura mainii pentru a te asigura ca nu este prea fierbinte sau prea rece. De asemenea, nu introduce biberonul in cuptorul cu microunde, pentru ca tetina fierbinte poate rani bebelusul. Aseza-l mai bine sub jetul de apa fierbinte sau intr-un recipient cu apa calda.

 

  • Nu iti schimba pozitia sau orice alt obicei legat de alaptat. In felul acesta, vei face tranzitia mult mai usoara.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top