Cresterea copilului

#agresori scoala #agresori #copii #bullying

Cum sa feresti copilul de agresorii de la scoala

Bullying-ul este tot mai frecvent intalnit in scolile din Romania, dar si in cele din Europa sau SUA. Bullying-ul este comportamentul agresiv prin care alti copii incearca sa obtina beneficii precum: apreciarea celor din jur, atentia colegilor sau bunuri materiale. Acest comportament este manifestat prin loviri, imbranciri, injurat sau smulsul parului.

Impactul bullying-ului asupra copiilor

Copii care devin tinta agresorilor pot ajunge sa le fie teama sau sa refuze categoric sa mearga la scoala, de teama de a nu fi afresati din nou. Expunerea repetata la agresiuni din partea altor copii duce in cele din urma la depresie, anxietate si tulburari de comportament si lipsa apetitului sau, din contra, mancat in exces.

Cum il feresti pe cel mic de agresorii de la scoala

Desigur, nu vei putea fi alaturi de el intreaga zi pentru a-l supraveghea, oricat ti-ai dori. In plus, cel mic trebuie sa invete sa se descurce singur in societate. Il poti ajuta insa, prin sfaturi si comunicare deschisa. Iata ce trebuie sa stie copilul pentru a depasi cu usurinta agresiunile celor din jur.

1. Asigura-te ca stie ca esti de partea lui si ca iti poate cere ajutorul

Este foarte important ca cel mic sa stie ca poate avea incredere in tine sa-ti povesteasca orice si ca esti de partea lui. Atunci cand un copil stie ca poate vorbi cu parintii despre orice, deschis, sansele sa casa prada agresorilor sunt foarte mici. Increderea in parinti, ii da, implicit, incredere in sine. Iar agresorii evita aceste persoane, preferandu-le pe cele slabe, ce nu au incredere in propria persoana.

2. Invata-l ce inseamna agresiunea si cum sa reactioneze

In momentul in care intra in colectivitate, un copil trebuie sa stie ce este agresiunea si cum se manifesta. In plus, trebuie sa stie ca acest comportament este nociv si ca nu trebuie sa raspunda cu aceeasi moneda, deoarece lucrurile se vor complica. Spune-i ca cel mai bun lucru pe care il poate face este sa ignore acest comportament si sa le spuna profesorilor sau parintilor, cand ajunge acasa, despre acest lucru. In acest mod, copilul nu va fi luat prin surprindere si va sti cum sa actioneze si ce are de facut.

3. Invata-l sa nu raspunda actelor agresive

In cazul agresorilor, este foarte important ca un copil sa nu riposteze deoarece lucrurile se vor precipita. Explica-i ca acest comportament este nociv, insa invata-l ca se poate apara fara a deveni agresiv. Vobeste cu copilul tau si explica-i ca in cazul in care experimenteaza astfel de lucruri sa ignore in faza initiala ceea ce se intampla, sa se indeparteze pe cat posibil de agresori si sa caute ajutor imediat.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare