Cresterea copilului

#activitati #tata #parinti #copil

Cum sa fii un tata bun

“Meseria” de tata este o responsabilitate foarte mare si nu se opreste niciodata. Este dificil sa fii tatal perfect, insa nimic nu te poate impiedica sa fii un tata bun. Iata cateva modalitati prin care poti face acest lucru.


Distrati-va impreuna


Chiar daca nu ai foarte mult la dispozitie pe care sa il aloci copilului tau, asigura-te ca cel putin o data pe saptamana aveti activitati comune prin care sa va distrati. Daca este vorba despre o fetita, o poti duce la cumparaturi  sau la un film 3D, in timp ce un baietel se va bucura de o cursa cu masini sau de o plimbare cu rolele/bicicleta.


Fii un exemplu bun


Parintii sunt modelele dupa care copiii se indruma si dupa care isi muleaza personalitatea. Micutii copiaza aproximativ toate lucrurile pe care le vad la mama si la tata, asa ca adultii trebuie sa acorde foarte mare atentie comportamentului pe care il au atunci cand copiii sunt in preajma.  Asadar, invata-l pe copil cum sa manance, cum sa vorbeasca, cum sa se poarte in societate, cum sa se descurce in alte situatii prin puterea exemplului.


Fii un profesor bun


Ca si in cazul de mai sus, copiii sunt usor de influentat, asa ca te poti folosi de acest lucru in favoarea ta si a copilului tau. De exemplu, atunci cand iei o decizie, incearca sa ii explici de ce ai facut asa si nu altfel, cum ai ajuns la aceasta rezolutie si chiar da-i exemple de alegeri bune sau mai putin inspirate pe care le-ai luat in trecut, exemple simple pe care el sa le poata intelege.


Explica-i totusi copilului ca nimeni nu este perfect si ca greselile sunt uneori bune pentru ca din ele se invata. Nu il lasa pe copil sa creada ca astepti de la el sa fie perfectiunea intruchipata – o astfel de idee va atarna greu pe umerii sai si ii poate crea anumite frustrari si nelinisti.


Arata-i ca il iubesti


Chiar si din cand in cand este bine sa ii arati copilului gesturi de afectiune si sa ii spui cat de mult il iubesti. Aceste lucruri intaresc legatura emotionala dintre parinte si copil, iar micutul este acela care are cel mai mult nevoie de astfel de gesturi.


Atentie! Unii parinti au impresia ca banii pot inlocui afectiunea, asa ca incearca sa compenseze lipsa acesteia cu atentii care constau in bani si cadouri. Aceasta varianta nu este deloc una fericita, asa ca incearca sa o eviti pe cat posibil si sa creezi o legatura emotionala puternica intre tine si copil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare