Cresterea copilului

#educatie copii #cresterea copiilor #copii

Cum sa-i arati copilului tau ca-l iubesti! 10 sfaturi de la un educator celebru

Toti parintii isi iubesc copiii si ar face orice pentru ei, insa multi nu stiu cum sa-si manifeste dragostea astfel incat sa le ofere acestora cel mai bun start in viata, incredere si stima de sine. Iata 10 principii simple, creionate de Janusz Korczak, celebru medic pediatru, pedagog si profesor, care si-a dat viata pentru a fi alaturi de copii. 

1. Nu astepta de la copilul tau ca va fi ca tine, sau cum îți doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el însusi.

2. Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viața, cum ar putea sa te mulțumeasca? El va darui viața altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostința.

3. Nu demonstra nemulțumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ți mânca amarul la batrânețe. Caci, ce semeni aia vei culege.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viața e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur, viața poate fi dificila pentru el, nu mai puțin decât pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experiența.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante întâlniri sunt întâlnirile cu copiii nostri. Ofera-i atenția maxima — nu stii niciodata pe cine poți întâlni în propriul copil.

7. Nu te chinui, daca nu poți face totul pentru copilul tau, dar ține minte: pentru copil nu s-a facut suficient, în cazul în care nu s-a facut tot posibilul.

8. Copilul nu e tiran, care îți monitorizeaza întreaga viața, nu doar carne si sânge. E cana prețioasa, pe care viața ți-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Aceasta iubire nelimitata a mamei si a tatalui la care va creste nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.

9. Învața sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu ți-ai dori sa se comporte ceilalți cu propriul tau copil.

10. Iubeste-ți copilul în orice ipostaza — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare, care înca se desfasoara în viața ta.

 

 Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare