Cresterea copilului

#copil #copii #deces #moarte

Cum sa ii explici copilului ce inseamna moartea

Cand o persoana apropiata moare , este destul de dificil sa ii explici unui copil ce s-a intamplat exact, unde a disparut acea persoana si de ce nu se va mai intoarce nicioada.  Cat de multe poate intelege un copil despre moarte depinde foarte mult de varsta pe care micutul o are, de personalitatea sa si de experientele prin care a trecut, insa in orice caz, sunt cateva puncte importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa incepi o astfel de discutie.


Cum sa explici unui copil ce este moartea


In primul rand, este foarte important sa fii sincer cu micutul tau si chiar sa incurajezi intrebarile pe care acesta le poate avea. Este adevarat ca poate fi dificil sa ii raspunzi la toate sau pentru unele sa nu ai raspuns, dar este foarte important sa creezi o atmosfera confortabila si deschisa in ceea ce priveste subiectul.


Capacitatea unui copil de a intelege ce inseamna moartea variaza foarte mult in primul rand in functie de varsta copilului. Pana la varsta de 6 ani, viziunea copiilor este foarte simpla, asa ca incearca sa ii explici fenomenul in termeni concreti. Mai exact, daca o persoana este grav bolnava si decesul acesteia este inevitabil, ii poti spune micutului ca organismul persoanei respective nu mai functioneaza dintr-un anumit motiv si ca medicii nu pot face in aceasta situatie nimic pentru a-l „repara”. Poti sublinia faptul ca moartea intervine atunci cand corpul unei persoane nu mai functioneaza asa cum trebuie.


Nu incerca sa il pacalesti


De foarte mult ori, copilulse asteapta ca persoana decedata sa se intoarca la un moment dat, insa cel mai bine este sa ii spui ca atunci cand cineva moare, nu va reveni niciodata si incearca sa eviti „amanarea” momentului adevarului prin explicatii cum ar fi „a plecat intr-un fel de vacanta, dar nu stim cand se va intoarce”.


Dupa varsta de 7 ani , un copil deja incepe sa inteleaga mai bine explicatiile, dar sa accepte adevarul intr-un mod mai tragic decat un copil de 6 ani. Incepand cu varsta de 7 ani, copiii inteleg si constientizeaza mai bine anumite lucruri care ii sunt explicate, indiferent de gravitatea acestora. Unui copil care a trecut pragul de 7 ani, trebuie sa ii explici fenomenul intr-un mod mai serios si sa ii expui lucrurile in mod realistic, dar nu dramatic.


Spune-i ca moartea este un fenomen firesc la care toata lumea ajunge intr-un anumit punct, dar ca trecerea in nefiinta, desi este dureroasa pentru cei ramasi in viata, poate fi un lucru bun pentru persoana decedata. In acest caz, poti invoca religia, spunand ca Dumnezeu are mare grija de persoanele care mor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului