Cresterea copilului

#soacra #nora #cuplu #partener #familie #certuri #bunica #nepot #nepoti #cearta

Cum sa ii faci fata soacrei

Aproximativ 60% dintre casatorii au de suferit din cauza relatiilor cu socrii, a relevat un studiu organizat de Universitatea din Utah. Mai mult, se pare ca majoritatea tensiunilor generate au loc intre nora si mama- soacra .

 

De unde provin toate aceste neintelegeri? “De cele mai multe ori, mamele nu reusesc sa isi recunoasca fiul ca adult, asadar continua sa il trateze ca pe un copil, chiar daca acum acesta si-a intemeiat propria familie”, spune Dr. Peter A. Wish, fost editor pentru revista “The Family Experience”.

Desi pare a fi un conflict stabilit la inceputul relatiei , pe masura ce legatura intre parteneri se consolideaza, tensiunile se intensifica. “O femeie de 20 de ani nu este foarte increzatoare in propriile pareri, iar daca mai are si o soacra care a trecut prin 40 de ani de viata si incepe sa dicteze lucrurile asa cum vrea, tinerei ii va veni mai greu sa riposteze”, explica Dr. Everett Worthington, profesor la Universitatea din Virginia. “Cand o femeie atinge pragul de 30 de ani, este la momentul acela un adult pe propriile picioare, cu pareri foarte bine argumentate. In acest fel, se simte mai increzatoare in confruntarile cu soacra”.

Printre cei care au de suferit din acest gen de conflicte se afla si restul familiei, sotul si copii. Acestia sunt prinsi undeva la mijloc, intre sotie si mama, intre bunici si parinti, iar tensiunea poate scapa de sub control.

“Disputele intre soacra si nora pot viata de familie”
, spune Dr. Judith Sills, consilier familial in orasul Philadelphia. “Poate incepe ca o disputa intre nora si soacra, dar sotul, copii, socrul si celelalte rude sunt involuntar atrasi in conflict”, mai afirma el.

Cum sa ii faci fata soacrei

Recunoaste-i rolul in familie

In primul rand, adu-ti aminte ca aveti ceva in comun: barbatul pe care amandoua il iubiti si pe care doriti sa il vedeti fericit. Nu mai suporti faptul ca iti critica vestimentatia sau stilul in care iti aranjezi parul, dar pana la urma ea a contribuit la formarea barbatului pe care il iubesti. Incearca sa nu uiti acest lucru si iti va fi mai usor sa iti controlezi eventualele gesturi sau vorbe generate de impulsivitate.

Asadar, recunoaste-i rolul, statutul in cadrul familiei. Poate ca soacrei tale ii este frica sa nu fie data la o parte. Este normal ca fiul ei, si acum sotul tau, sa iti acorde tie atentie, pentru ca v-ati intemeiat impreuna o familie, dar nu uita ca soacra ta poate juca in continuare un rol important pentru voi. In primul rand, va prelua rolul de bunica a copiilor tai.

Prezenta bunicilor in viata copiilor este extrem de importanta, asa ca incearca sa le creezi cele mai bune conditii pentru a avea o relatie sanatoasa, departe de conflicte si tensiuni. Daca soacra ta va simti ca i se recunoaste un anumit statut in familie, sansele ca aceasta sa lase garda jos se maresc considerabil.

Stabileste niste limite

Chiar daca este mama sotului tau, aceasta nu ii da dreptul sa dea buzna in viata voastra sau sa ignore prezenta ta. Vizitele ei neanuntate te irita? Atunci spune-i in cea mai frumoasa maniera posibila faptul ca trebuie sa sune inainte de a veni pe la voi. Se ofera sa va aduca mancare gatita chiar de ea? Atunci invit-o sa guste mai bine din preparatele voastre si sa isi spuna parerea in legatura cu ceea ce gatiti voi.

Ideea este ca trebuie sa te adaptezi in functie de situatie, dar oricare ar fi cazul, trebuie sa iti stabilesti de la inceput niste reguli. Intelege ca oamenii pot fi incapatanati, dar ca trebuie sa o respecti. Foloseste un ton adecvat si bland si ai toate sansele sa reusesti.

Desemneaza-i o serie de atributiuni

Daca locuiti sub acelasi acoperis sau daca obisnuiti sa petreceti perioade mai lungi de timp impreuna, atunci incearca sa ii gasesti anumite lucruri de facut. In felul acesta, amandoua va veti simti mai bine: soacra va fi multumita pentru ca nu va fi ignorata, iar tu vei putea beneficia de putin ajutor.

De exemplu, daca tot se amesteca prin treburile voastre in bucatarie, roag-o sa iti pregateasca o specialitate de-a ei, niste dulciuri delicioase pentru nepoti sau o masa copioasa de care va puteti bucura cu totii. In modul acesta, soacra ta va fi prea ocupata pentru a-ti face tie observatii.

Comunica in permanenta cu sotul tau

Nu cred ca vrei sa iti creezi imaginea de sotie care pune paie pe foc intre fiu si mama. Asadar, discuta in permanenta cu sotul tau si incearca sa ii explici ce anume te deranjeaza la soacra ta. Incercati sa gasiti solutii impreuna.

Daca vrei sa ii comunici ceva anume soacrei, discuta mai intai cu sotul tau, cere-i parerea si asigura-te ca va aflati pe aceeasi linie de plutire. Daca soacra tot nu intelege regulile sau nemultumirile tale, atunci sotul tau ar putea sa ia initiativa si sa ii vorbeasca.

Gesturi de aur

1. Sun-o din cand in cand, o data pe saptamana, dar in momentele in care sotul tau nu este acasa. Va conta foarte mult sa vada ca esti dornica sa stabiliti o legatura si ca nu te impinge sotul de la spate.

2. Nu te sfii sa ii faci complimente. Priveste-ti soacra din punctul de vedere al unei femei si adu-ti aminte ca si aceasta este constienta de atuurile sale. Femeile iubesc complimentele, dar ai grija insa la modul in care le folosesti.

Nu face abuz de acestea, pentru ca oricine isi va da seama ca vrei doar sa ii intri in gratii. Formuleaza comentarii despre articolele vestimentare ale acesteia, despre cat de tanara arata, cat de bine gateste etc.

3. Nu uita sa ii trimiti flori sau o mica atentie in zilele importante: ziua de nastere, aniversare, 1 martie si 8 martie.

4. Incearca sa ii mai ceri cate un sfat din cand in cand. Chiar daca nu este persoana la care ai apela daca ai avea vreo problema, totusi gandeste-te ca este o femeie cu mai multa experienta de viata decat tine. Sunt sanse mari sa fie receptiva si sa iti ofere informatii interesante si folositoare.

Ce faci daca…


… ignora recomandarile tale in ceea ce priveste educatia copiilor

Este cazul sa ai o discutie calma impreuna cu sotul si cu soacra ta. Amandoi trebuie sa ii precizati faptul ca apreciati grija pe care o are pentru nepoti, dar ca ar fi mai bine daca v-ar urma indicatiile date. Explicati-i rationamentul deciziilor voastre si rugati-o sa urmeze regulile stabilite de voi.

… iti spune tot timpul ce sa faci

Spune-i soacrei tale ca ii apreciezi grija pe care o are pentru familia ta, dar ca simti nevoia sa iei hotarari asa cum crezi tu de cuviinta si asa cum te-ai sfatuit si cu sotul tau. Nu uita sa o asiguri de faptul ca aceasta nu inseamna ca va fi indepartata de voi, dar ca cel mai bine ar fi sa te lase sa actionezi asa cum crezi tu de cuviinta.

… apare la usa voastra fara sa anunte sau isi doreste sa petreceti foarte mult timp impreuna

Adopta o atitudine si un ton pozitiv si explica-i, impreuna cu partenerul tau ca, desi va place foarte mult sa petreceti timp impreuna, preferati sa dea un telefon inainte de a va vizita. Intareste prin cuvinte faptul ca nu aveti nimic impotriva daca petreceti timp impreuna, dar ar trebui sa anunte din timp, pentru ca trebuie sa va organizati activitatile din ziua respectiva cat mai eficient.

… nu vrea sa isi recunoasca greselile

Probabil ca soacra ta nu isi poate recunoaste greselile pentru ca nu le constientizeaza. Dar aceasta nu este singura persoana careia nu i se pare ca a gresit. Incearca sa privesti lucrurile si din alta perspectiva si sa realizezi faptul ca ceea ce ti se pare tie gresit, altii privesc acel lucru ca fiind ceva normal.

Daca o sa te certi cu soacra ta pentru ca nu vrea sa isi ceara scuze pentru anumite lucruri, este foarte posibil sa nu ajungeti la un numitor comun. Invata sa ierti si sa treci peste greseli, asa cum, si la randul tau, si tu faci greseli, dar astepti ca ceilalti sa le uite si sa mearga mai departe.

… instaureaza o competitie pentru afectiunea sotului tau

Incearca sa vezi mai departe de acest conflict si sa realizezi ca nu este vorba de o competitie. Tu nu esti mama sotului tau, ocupi statutul de sotie in viata acestuia, asadar afectiunea pe care el o are pentru amandoua sunt total diferite.

Nu il pune pe sotul tau intr-o situatie dificila si nu rezolva problemele prin faptul ca il pui sa aleaga intre tine si mama lui. Stabileste niste limite de la inceput si concentreaza-te in a avea o casnicie fericita alaturi de partenerul tau de viata.

Incearca sa mentii o legatura intre nepoti si bunici. Chiar daca nu ii poti aduce intotdeauna aproape, profita de internet sau serviciul prin posta. Trimite-le socrilor tai poze cu nepotii lor, filmulete si incurajeaza-i sa vorbeasca la telefon.

Nu uita de zilele aniversare importante. Un simplu telefon sau un mic cadou pot fi de efect.

Lasa incapatanarea deoparte si realizeaza ca trebuie sa comunici cu o persoana care este mai in varsta decat tine. De aceea, soacrei tale ii va fi mai greu sa se schimbe radical.

Nu il critica pe fiul ei de fata cu aceasta. Certurile sau nemultumirile legate de viata ta de familie ar trebui sa ramana in interiorul cuplului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului