Cresterea copilului

#copil #educatie #familie #scoala #minciuna #parinte

Cum sa ii spui “Nu” copilului

Copilul tau aude cuvantul “Nu” de aproximativ 400 de ori pe zi, conform specialistilor. Pe langa faptul ca acest obicei este foarte obositor, ii poate face rau pe termen lung: micutii care aud acest cuvant de prea multe ori au un limbaj mult mai putin dezvoltat decat cei care primesc un feedback pozitiv. Mai mult, in timp, acest cuvant nu isi mai face efectul, pierzandu-si din semnificatie. Daca unii copii incep sa il ignore, altii o dau in crize de isterie . Iata care sunt modalitatile corecte de a folosi o negatie.

 

Pasul 1. Transforma-l pe "nu" in "da"

Sa luam un exemplu: copilul iti cere sa ii cumperi bomboane atunci cand sunteti intr-un magazin. Tu, evident, ii spui “nu”. Pana reusesti sa te dezmeticesti, acesta deja incepe sa bata din picioare, sa tipe si sa planga pana obtine ceea ce doreste.

Pentru a evita astfel de situatii, transforma “nu” in “da”, pastrand sensul frazei. Spune-i ca da, poate sa manance bomboane, dar dupa masa de seara. Unii copii pur si simplu nu pot asimila o regula daca aceasta contine cuvantul “nu”, asa ca ar fi indicat sa te adaptezi.

Pasul 2. Explica-i copilului sentimentele tale

Incearca sa ii motivezi copilului ceea ce ii ceri. De exemplu, daca acesta continua sa bata cu picioarul in podea si nu vrea sa se opreasca, spune-i faptul ca acel sunet te deranjeaza si ca astfel te raneste. In felul acesta, cel mic va invata sa devina responsabil, stiind ca actiunile sale ii influenteaza si pe cei din jur.

Pasul 3. Ofera-i alternative

Copilul arunca cu mingea prin casa si aproape ca incepe sa iti sparga tot felul de obiecte valoroase. In loc sa ii spui :”Nu ai voie cu mingea in casa” , reformuleaza si ofera-i alternative: ”Ori rostogolesti mingea prin casa” ori "bati mingea afara – este alegerea ta”. Oferindu-i alternative, ii dai impresia ca el detine controlul asupra situatiei. Aceasta il incurajeaza sa isi evalueze comportamentul, sa gandessca inainte sa actioneze si sa invete sa ia cele mai bune decizii, dezvoltand un comportament independent.

Pasul 4. Demonstreaza-i

Unii copii nu reusesc sa se opreasca in ceea ce fac atunci cand aud “nu” pentru nu stiu ce anume ar trebui sa faca mai departe. Asadar, ai putea sa il ajuti sa gaseasca si alte solutii. De exemplu, ofera-i sugestii. Daca isi loveste fratiorul cel mic, nu ii spune: ”Nu il mai lovi”. Inlocuieste negatia cu o solutie – “Mangaie-l”, “Joaca-te cu el” etc. De cele mai multe ori, copii nu fac lucruri rau intentionate. De aceea, au nevoie de indrumare.

Pasul 5. Vorbeste cu intonatia potrivita

Copiii invata sensul cuvintelor din tonul vocii tale. Acelasi lucru este valabil si pentru cuvantul "nu". Asadar, atunci cand pronunti acest cuvant, foloseste un ton ferm. Pastreaza aceasta nuanta a vocii pentru momentele in care vorbesti serios si vrei sa ii atragi atentia copilului tau.

Completeaza intonatia vocii cu o privire serioasa. Toate acestea ii vor transmite copilului ca este cazul sa se opreasca. Nu uita insa ca cea mai buna solutie pentru problemele de disciplina ale copilului este relatia stransa dintre acesta si parinte. Daca va sti ca se poate baza pe tine, daca are incredere  si si se simte in siguranta alaturi de tine, atunci sunt sanse mari sa coopereze mult mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare