Cresterea copilului

#craciun #mos craciun #sarbatori #familie #cadou

Cum sa il inveti pe copil semnificatia Craciunului

Copiii il asteapta nerabdatori pe Mosul cu barba alba, incarcat de cadouri, insa Craciunul nu se rezuma doar la daruri, jucarii, brad impodobit sau jocuri in zapada. Pentru a aprecia intr-adevar aceasta sarbatoare, invata-l pe copilul tau care este semnificatia Craciunului.

Discuta despre originile acestei sarbatori

Exista foarte multe carti pentru copii care trateaza subiectul Craciunului si dintr-o perspectiva religioasa, pe intelesul celor mici. Chiar si legenda lui Mos Craciun ne face cunostinta cu pruncul Iisus si cu Maica Domnului, asa ca aceasta ar putea fi prilejul perfect pentru a incepe o astfel de discutie. Profita astfel de faptul ca cei mici il iubesc pe Mos Craciun si vor dori sa stie care este povestea acestuia. Foloseste-te de imagini sugestive si de simbolurile Craciunului si explica-le pe fiecare in parte.

Invata-l sa fie generos

De Craciun, toti ne aducem aminte sa fim mai buni, mai generosi si sa manifestam compasiune pentru cei din jur. Invata-l pe copilul tau sa vada dincolo de propriile cadouri de Craciun si sa se gandeasca si la cei din jur. Incurajeaza-l sa doneze cateva jucarii unor copii care nu au aceleasi posibilitati materiale ca micutul tau. Confectionati impreuna cadouri pe care sa le daruiti familiei. In felul acesta, isi va da seama ca nu valoarea materiala a cadoului conteaza, ci gestul.

Trimiteti felicitari reprezentative de Craciun

O alta modalitate de a-i aminti copilului tau semnificatia Craciunului este sa trimiteti felicitari celor dragi care infatiseaza o scena reprezentativa. Steaua si magii, Fecioara Maria si pruncul Iisus, aceste simboluri ii vor transmite celui mic faptul ca sarbatoarea Craciunului nu inseamna doar brad impodobit si Mos Craciun. Fie ca este vorba de felicitari in format electronic sau felicitari personalizate, trimise prin posta, roaga-l pe copilul tau sa te ajute si la scrierea urarilor, care sa faca iarasi referire la semnificatia Craciunului.

Atentie la televizor

De cele mai multe ori, filmele de Craciun se axeaza pe partea distractiva a acestei sarbatori, si nu pe adevarata semnificatie a Craciunului. Selecteaza programele cu atentie si determina-l astfel pe micut sa vizioneze si filme care il vor introduce in atmosfera de sarbatori.

Sarbatoriti Craciunul in familie

Craciunul este perioada in care familia se reuneste, iar parte din farmecul acestei sarbatori consta tocmai in acest timp petrecut alaturi de cei dragi. Chiar daca esti sau nu o persoana religioasa, poti mentine traditiile Craciunului, dar si atmosfera calda specifica acestei sarbatori. Incearca sa ii oferi copilului tau amintiri frumoase legate de aceste zile: reuneste familia, impartiti cadouri, gatiti impreuna.

Vorbeste-i despre traditii si obiceiuri

Invata-l care sunt obiceiurile de Craciun specifice zonei in care locuiesti si faceti o calatorie in jurul lumii, citind si despre modul in care alte tari sarbatoresc Craciunul. Lasa-l pe copilul tau sa isi manifeste curiozitatea si introdu-l in luimea fascinanta a Traditiilor de sarbatori. Explica-i semnificatia acestora, faceti comparatii cu alte zone si pe cat posibil, respectati-le.

De asemenea, nu te sfii sa stabiliti propriile voastre traditii de familie. De exemplu, in seara de Craciun toata familia trebuie sa bea ciocolata calda si sa se stranga in jurul bradului, in sera de ajun toti membrii familiei confectioneaza podoabe pentru brad, in a doua zi de Craciun mergeti sa va vizitati nasii etc. Toate acestea vor ramane intiparite in memoria copilului tau si ii vor aduce aminte ca sarbatoarea Craciunului inseamna credinta, familie, generozitate, caldura.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare