Cresterea copilului

#imbracat #haina #copil #joc

Cum sa il inveti pe copilul tau sa se imbrace

Etapa in care un copil invata sa se imbrace singur reprezinta inca un pas al acestuia catre independenta. Nu te grabi sa sari in ajutorul celui mic atunci cand observi ca s-a "impotmolit" intr-un pulover complicat. Ofera-i, mai bine, explicatii, incurajeaza-l, si ajuta-l astfel, sa invete sa se imbrace singur.

 

 

 Pasul 1. Decide ce anume vrei sa il inveti

Analizeaza comportamentul copilului tau si hotaraste pe ce anume vrei sa pui accentul sau cu ce vrei sa incepi. In primul rand, observa daca cel mic stie ce haine corespund pentru fiecare parte a corpului. Reuseste sa intoarca hainele pe fata sau pe dos? Stie care este ordinea corespunzatoare de a imbraca hainele?

Observa daca poate sa se dezbrace sau sa se imbrace, dar fii atent si la materialele si accesoriile cu care intampina dificultati, cum ar fi nasturii, fermoarele, sireturile etc.

Pasul 2. Descrie-i copilului cum anume ar trebui sa se imbrace

Incepe cu articolele care sunt usor de utilizat: palarie, sosete, pantofi sau pantaloni. In momentul in care il ajuti pe cel mic sa se imbrace, descrie fiecare miscare si exemplifica atunci cand nu intelege sau este confuz. Nu uita sa il lauzi si sa il incurajezi atunci cand procedeaza corect.

De asemenea, “rupe” fiecare proces in mai multe parti. Invata-l pe copilul tau fiecare miscare in parte, pana reuseste sa asimileze cele explicate.

Pasul 3. Transforma totul intr-o joaca

Copii adora sa se imbrace in hainele parintilor. Asadar, transforma acest joc intr-un mod de invatare. Explica-i ce haina corespunde pentru fiecare parte a corpului si cum trebuie sa se imbrace.

In librarii sau in magazinele de profil vei gasi papusi cu hainute care permit copiilor sa le imbrace dupa bunul plac. Fie ca este vorba de papusile gen Barbie sau de machete de papusi confectionate din hartie, copilul tau va invata sa asocieze parti ale corpului cu diferite articole vestimentare, precum si ordinea de imbracare a acestora.

Ataseaza pe fiecare sertar cu imbracaminte un semn al obiectului vestimentar care se afla in interior. Mai mult, deseneaza si ce parte a corpului “imbraca”. In acest mod, copilului tau ii va fi mai usor sa invete ce trebuie sa imbrace.

Pasul 4. Achizitioneaza-i haine “prietenoase”

Daca celui mic ii este greu sa se descurce cu incheiatul si descheiatul nasturilor, atunci opteaza pentru haine cu capse sau care nu au niciun sistem de prindere . Alege pantaloni cu banda elastica si fermoare cu un capat destul de mare, pentru a fi usor de prins cu mana.

Opteaza pentru haine cu gluga, pentru copii care uita sa isi puna caciula pe cap, iar pentru cei care nu se impaca prea bine cu fularul, alege o haina care se incheie pana in gat cu fermoar . Achizitioneaza-i pantofi fara sireturi complicate si imbraca-l in mai multe straturi de haine, daca este sensibil la schimbarile de temperature.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului