Cresterea copilului

#sarcina #gravida #copii

Cum sa il pregatesti pe copil pentru venirea unui fratior

Copiilor nu le plac foarte mult schimbarile, iar daca sunt si rasfatati, este foarte posibil sa nu accepte ideea de a-si imparti parintii cu un alt bebelus. Gelozia este un sentiment pe care multi copii il au atunci cand in familie mai vine un alt membru mai mic.


Aceste situatii pot fi evitate cu abordarea potrivita. In casa ta poate fi liniste, intelegere si multa iubire daca stii sa te poti cu copilul, sa ii explici ce inseamna venirea pe lume a unui bebelus si care sunt responsabilitatile pe care el  le are, in calitate de frate mai mare.


Explica-i ce inseamna un fratior


In momentul in care afli de sarcina, nu il ignora pe copilul tau crezand ca acesta nu este afectat de stire. Din contra, el trebuie sa se afle printre primele persoane care afla vestea si sa il faci sa se simta important.  Spune-i ca in burtica ta creste un fratior, asa cum a crescut si el si ca in cateva luni bebelusul va face parte din familie.


Daca se bucura si iti spune ca abia asteapta momentul, pe jumatate treaba este rezolvata. Pe tot parcursul sarcinii vorbeste-i despre fratiorul care va veni pe lume, spune-i cand va fi acest moment si chiar da-i exemple printre prietenii vostri apropiati. Trebuie insa sa astepti sa vezi ce fel de reactie va avea cand il va vedea propriu-zis.


Totusi, exista si cazuri in care copiii se intristeaza si intampina un sentiment de teama si nesiguranta. In astfel de cazuri, trebuie sa-l asiguri pe copil ca va fi la fel de iubit ca si pana acum, insa este bine sa ii spui explici ca un bebelus este foarte mic si necesita mai multa atentie din partea parintilor.


Fa-l sa se simta important


Subliniaza frecvent ideea ca vei avea nevoie de ajutorul sau si ca te bazezi foarte mult pe el. Aminteste-i cat de mult iti este de ajutor si cat de recunoascatoare esti ca il ai, ca te-ai descurca foarte greu fara el si ca in mod sigur impreuna veti face o echipa extraordinara.


Incurajeaza-l si pe tata sa laude copilul si sa aprecieze efortul acestuia. Acelasi lucru ar trebui sa il faca si ceilalti membri ai familiei.


Pentru a-i arata ca sfaturile lui sunt importante, cere-i parerea in alegerea numelui, in alegerea jucariilor si a hainelor.


Prima intalnire cu bebelusul


Fara indoiala, atunci cand vei veni acasa cu bebelusul, copilul tau iti va cere mai multa atentie decat de obicei, tocmai pentru ca isi simte amenintat locul din familie. Insa, discutiile anterioare, dar si cele de pe parcurs ar trebui sa il ajute pe micutul tau sa inteleaga ca nu trebuie sa isi faca griji.


Pune in practica discutiile avute anterior cu fratiorul mai mare. Roaga-l mereu sa te ajute cu bebelusul, sa iti aduca biberonul cu apa, sa iti aduca hainutele din sifonier , sa iti aduca diverse carti din biblioteca sa pentru a citi impreuna etc. Aminteste-i mereu ca face o treaba extraordinara si ca nu te-ai putea descurca fara ajutorul sau.


Evita glumele


Anumite mamici nu constientizeaza foarte bine importanta cuvintelor pentru un copil, astfel ca glumele precum „daca nu esti cuminte, bebelusul o sa primeasca de acum toate jucariile” pot avea un impact neplacut asupra fratiorului mai mare.


Cel mai bine ar fi sa eviti astfel de glume, care pot starni gelozia copilului.


Supravegheaza-l


Daca vrei sa verifici ce atitudine are copilul mai mare fata de fratiorul sau cand tu nu esti in preajma, roaga-l pe copil sa stea cu bebelusul cateva minute, mentionand ca ai putina treaba. In acest timp, supravegheaza-l pe copil si observa cum se poarta cu bebelusul. Au exista numeroase cazuri in care unii parinti s-au gasit in fata unei situatii destul de neplacute: fratiorul mai mare isi lovea, musca sau zgaria bebelusul atunci cand ramanea singur.


Daca surprinzi astfel de gesturi, discuta cu puiul tau si explica-i ca astfel de lucruri sunt total interzise si ca daca este suparat dintr-un anume motiv, ar trebui sa discute cu unul dintre parinti pentru a rezolva problema.


Ofera-i atentie


Chiar daca bebelusul trebuie sa fie supravegheat tot timpul si iti consuma aproape toata energia, nu uita sa ii acorzi atentie si fratiorului mai mare. Aminteste-ti de faptul ca pana acum el primea toata dragostea si atentia, iar acum trebuie sa imparta tot.


Asadar, atunci cand bebelusul doarme, ofera-i o clipa de atentie copilului cel mare, ia-l in brate si spune-i cat de mult il iubesti. Daca ai posibilitatea, roaga-i pe bunici sa vina cateva ore pe zi la tine pentru a avea grija de bebelus. In acest timp, iesi in parc doar alaturi de copil, du-l la un loc de joaca si petreceti timpul exact asa cum o faceati inainte de venirea bebelusului.

Sursa foto : tenby10.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului