Cresterea copilului

#fumator #tigari #taxa pe viciu #fumat #adolescent

Cum sa il tii pe adolescent departe de tigari

Printre primele tentatii care vin odata cu adolescenta se afla si tigarile. Intr-o pauza, la un colt de strada cu prietenii, intr-un club, fumul de tigara ii "face cu ochiul" si copilului tau. Invata sa il tii departe de acest viciu prin cateva metode simple.
 

1. Intelege de unde porneste atractia pentru tigari

 

De cele mai multe ori, adolescentul se apuca de fumat pentru ca prietenii sai fumeaza si il indeamna sa procedeze la fel. Alti adolescenti trateaza viciile ca pe o forma de rebeliune sau recurg la acestea pentru a dovedi ca au crescut si ca pot trece la obiceiuri care apartin, de regula, adultilor.

Fumatul in randul adolescentilor este de multe ori la moda, asa ca sunt sanse mari ca si pustiul tau sa doreasca sa intre in rand cu lumea. De asemenea, daca adolescentul nu are incredere in sine, fumatul sau o alta activitate care ii era pana atunci interzisa, ii poate oferi un plus de indrazneala si siguranta in fortele proprii.

Exista si cazuri in care tinerii cu probleme se apuca de fumat pentru ca au auzit ca un astfel de viciu i-ar ajuta sa piarda in greutate sau chiar sa isi ingroase vocea. Ca sa gasesti o solutie pentru aceasta problema, trebuie sa ii afli sursa.

Vorbeste cu adolescentul si afla ce anume il indeamna sa fumeze. Vorbeste-i despre consecintele deciziilor sale si despre faptul ca atat prietenii, cat si producatorii de tigari incearca sa ii influenteze parerea; in primul caz, prietenia conditionata de fumat nu se poate numi intr-adevar prietenie, in al doilea caz, actorii, muzicienii, vedele promoveaza fumatul pentru a crea perceptia ca acest obicei este unul "cool".

2. Spune "nu" fumatului
 

Chiar daca adolescentul tau nu va reactiona imediat la interdictia ta legata de fumat, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii aduci aminte de faptul ca nu aprobi acest obicei. Interzice fumatul in casa. Chiar daca va exista intotdeauna ocazia ca acesta sa fumeze in orice alt loc in afara de acasa, asta nu inseamna ca trebuie sa fii tolerant, cel putin in ceea ce priveste regulile casei.

Sunt sanse mari ca adolescentul sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune tigara in gura daca va fi obisnuit ca acest obicei nu este permis in locuinta voastra.

3. Fii un exemplu demn de urmat
 

Daca tu stai cu pachetul de tigari pe masa si fumezi, atunci nu vei fi chiar cel mai bun exemplu pentru copilul tau. Un copil inseamna si responsabilitate, asa ca daca vrei sa interzici fumatul, atunci primul pas pe care treuie sa il faci este sa renunti chiar tu la tigari.

4. Apeleaza la vanitatea adolescentului
 

Ai recurs la clasica metoda, un "nu" raspicat, pentru a interzice tigarile. Acum insa trebuie sa te folosesti si de metode putin mai prietenoase, care pot rezona mai usor cu adolescentul tau. De exemplu, explica-i faptul ca fumatul este un obicei destul de "murdar": respiratie urat mirositoare, haine imbacsite de fum, dinti si unghii ingalbenite, par incarcat de un miros greu. Avand in vedere ca lookul adolescentilor vine pe primul loc, toate aceste "minusuri" il pot determina sa renunte destul de usor la un astfel de viciu.

5. Fa-i socotelile
 

Fumatul este un viciu destul de scump. Deocamdata, adolescentul depinde de banii tai, asa ca fa-i o simpla socoteala si arata-i cati bani se duc pe tigari. Spune-i de asemenea, ca aceeasi suma o poate cheltui pe altceva, pe haine sau pe alte gadgeturi. Nu ii mari bugetul pe care i-l oferi pentru pachet la scoala sau pentru haine, si lasa-l sa isi administreze singur banii. Cand va observa ca celelalte lucruri pe care si le dorea ii sunt taiate de pe lista, se va gandi mai bine inainte de a cumpara un pachet de tigari.

6. Invata-l sa refuze o tigara
 

Presiunea din partea prietenilor il poate convinge pana la urma pe copilul tau sa se apuce de fumat, insa tu esti cel care il poate convinge sa spuna "nu". In primul rand, spune-i ca prietenii adevarati nu l-ar conditiona niciodata sa incerce ceva ce nu ii face placere. Invata-l asadar sa isi aleaga prietenii si sa renunte la persoanele care ii vor raul.

In al doilea rand, daca nu stie cum sa spuna "nu", faceti putina practica acasa. Un joc de rol, in care tu reprezinti grupul anturajului, iar lui i se ofera o tigara, poate fi destul de distractiv si in plus, il va ajuta pe adolescentul tau sa isi gaseasca mai usor cuvintele atunci cand este pus intr-o astfel de postura.

7. Nu neglija dependenta de tigari
 

Majoritatea adolescentilor cred ca pot renunta oricand doresc la tigari, insa atunci cand dependenta deja s-a instalat, lucrurile se complica. Explica-i faptul ca a devenit dependent de tigari si ca sunt diverse metode prin care poate renunta la acest viciu.

In primul rand, vointa va fi baza care ii va determina actiunile viitoare insa in continuare, va avea nevoie de sprijinul tau. Intocmiti o lista de motive pentru care adolescentul vrea sa renunte la fumat, stabiliti o data cand sa incepeti aceste demersuri, aruncati toate tigarile, brichetele si scrumierele din casa.

Mai mult, indeamna-l sa isi ofere mici recompense pentru efortul facut, recompense din banii pe care obisnuia sa ii dea pe tigari. Nu in ultimul rand, indeamna-l sa faca un sport pentru a fi mai activ si ofera-i multe fructe si legume, pentru a se mentine in forma.

8. Vorbeste-i despre consecintele fumatului
 

Pe langa urmarile inestetice pe care le aduce fumatul, adolescentul tau trebuie sa stie ca sanatatea ii este in pericol. Foloseste-te de internet sau mergeti la doctor si adu-i la cunostinta care sunt pericolele la care se expune. De asemenea, foloseste exemple concrete, din familie sau dintre prietenii care au avut de suferit de pe urma fumatului.

9. Previne-l in legatura cu alternativele tigarilor obisnuite
 

Adolescentii au impresia ca pipa , tigarile de foi sau tigarile mentolate nu sunt periculoase pentru organism si le pot fuma fara restricitii. Aceste asa -zise alternative conduc la probleme de sanatate , asa ca previne-l pe adolescentul sau ca singura metoda de a-si ingriji sanatatea este pur si simplu sa nu consume tutun, indiferent de forma in care acesta este prezentat.

10. Ofera-i sprijinul tau
 

Implica-te activ in demersurile impotriva fumatului. Ofera-te voluntar in campaniile anti-fumat, informeaza-te cu privire la organizatiile care sprijina persoanele ce doresc sa renunte la acest viciu si convinge-l si pe copilul tau sa iti se alature. Nu te grabi sa ii oferi ultimatuuri sau sa il pedepsesti pentru ca s-a apucat de fumat. Daca vrei sa il determini sa renunte, atunci trebuie sa ii arati toata afectiunea si spijinul tau.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare