Cresterea copilului

#treburi casnice #crestere copil #ingrijire copil

Cum sa impaci cel mai bine treburile casnice cu grija pentru cei mici

Atunci cand devii parinte, in viata ta isi fac loc o multime de alte responsabilitati si griji, pe care trebuie sa le gestionezi alaturi de celelalte treburi pe care le ai. Sa fii parinte nu este deloc o treaba usoara, insa cu putina organizare, poti impaca foarte bine si grija pentru copilul tau si treburile casnice. Pentru ca trebuie sa fii mereu cu un ochi pe cel mic, oferindu-i toata atentia cuvenita, insa mai ai si altele de facut, iti venim in ajutor cu un plan eficient de actiune. Totul este foarte simplu daca ai putina organizare in viata ta, chiar si atunci cand esti parinte. Asadar, iata ce ai de facut:

Prioritati, prioritati, prioritati

Daca inainte de a avea un copil, orice pare ca poate astepta o vesnicie, acum lucrurile se schimba radical. Cel mic are nevoie de foarte multa atentie si dragoste, insa nici dezordinea din casa nu poate fi tolerata. De aceea, trebuie intotdeauna sa faci o lista cu prioritati, pe care sa le imbini in cel mai inteligent mod cu putinta. Preferabil este sa rezolvi o mare parte din treburile casnice, atunci cand puiul tau doarme, pentru ca in acest mod, atentia ta se poate indrepta catre altceva. Incepe sa faci liste, pentru ca iti vor fi de foarte mare ajutor, reusind astfel sa faci tot ce ti-ai propus, fara sa uiti niciodata ceva important.

Implica-l in treburi casnice

Daca vrei sa faci curatenie in bucatarie, insa cel mic ar ramane astfel nesupravegheat, imbina in acest caz utilul cu placutul. Acolo unde se poate, “cere-i ajutorul” micului gospodar din casa ta. Invata-l cum sa puna in ordine lucurile in sertare, sau cum sa aranjeze scaunele de bucatarie, sau cum sa spele o cana murdara. Explica-i importanta curateniei intr-un spatiu si cat de mult conteaza acest lucru pentru atmosfera frumoasa din caminul vostru. Responsabilizarea unui copil, inca de la o varsta frageda, conteaza foarte mult in procesul de formare a persoanei respective.

Impreuna peste tot

Cea mai buna supraveghere a copilului este posibila atunci cand esti alaturi de el cat mai mult timp posibil. De aceea, pentru a fi sigura ca totul este sub control, fa-ti un obicei din a-l lua pe cel mic in cat mai multe locuri. Mergeti impreuna la piata, sau la magazinul pentru produse de curatenie si tine minte un lucru important, in tot acest timp: explica-i foarte multe lucruri, legate de aceste treburi pe care trebuie sa le faceti pentru casa. Astfel, va invata inca de mic faptul ca sarcinile pe care un om trebuie sa le faca pentru casa nu trebuie sa fie o corvoada, ci o responsabilitate fireasca pentru toti membrii unei familii.

Chiar daca grija pentru un copil necesita foarte mult timp si extrem de multa grija, nu trebuie totusi sa neglijezi celelalte treburi din casa. Cumparaturile, curatenia, platile catre stat, toate acestea presupun partea lor de atentie. De aceea, ai nevoie de un plan smart pentru a imbina grija pentru copilul tau cu treburile pentru oameni mari.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare