Cresterea copilului

#copii #crestere copii #dragioste copii #diferentiere copii

Cum sa imparti dragostea in mod egal intre copii si ce se intampla daca nu o faci

Nu exista o cale universala de a acorda acelasi tip de atentie si dragoste parinteasca intre copii, in mod egal. Diferentele facute de parinti se manifesta intr-o mai mica sau mai mare masura fata de copiii unei familii. Solutia problemei este sa compensezi constant lipsa de atentie pe care o resimt pe rand copiii tai, spun psihologii.

Copii diferiti, masuri diferite

Copiii tai sunt diferiti din prisma varstei, a necesitatilor proprii si chiar si a comportamentului. Lucrurile acestea vor duce inevitabil la o diferentiere parinteasca fata de cei mici. Atentia si iubirea acordata unuia dintre copii nu este insa definitiva, la diverse varste acestia schimband rolurile intre ei.

Nu ai cum sa eviti acest lucru, sustin specialistii, insa poti foarte bine sa atenuezi socul resimtit de ei, acordand atentie nevoilor lor individuale si straduindu-le sa le satisfaci cat mai bine.

Gelozia fratelui mai mare

Pentru a mentine o armonie in cadrul familiei, este bine sa pregatesti terenul pentru venirea celui de-al doilea copil. Nu neglija sa ii explici primului nascut importanta evenimentului si sa ii creionezi in linii mari rolul pe care il va avea el in viata fratiorului sau surioarei sale.

Dupa nasterea celui de-al doilea copil, lipsa de atentie din partea mamei poate fi compensata prin grija aratata de tata sau de catre bunici. Astfel, poti evita declansarea unei rivalitati intre frati si traumele emotionale puternic resimtite de primul tau copil.

Blocheaza competitia

Pe masura ce vor creste, copiii tai vor incerca sa faca din orice o competitie, doar pentru a-ti atrage atentia. Nu incuraja prea mult acest lucru, iar din cand in cand intra in jocul lor si castiga chiar tu intrecerea, pentru a le demonstra ca niciunul dintre ei nu poate ravni la primul loc pe podium.

Efectele diferentelor facute de parinti intre copii

Dezechilibrul emotional din interiorul unei familii este resimtit din plin de catre cei mici si efectele acestei diferentieri facute de parinti sunt de lunga durata. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Toronto, primele semne ale socului in cazul diferentierii parentale sunt deficientele de atentie si de socializare manifestate de copilul afectat.

Insa acestea se pot transmite si dincolo de perioada adolescentei, pana la varsta matura a individului, reflectandu-se in adevarate probleme psihice ce vor afecta relatiile lui cu familia si in societate.

Sursa foto: thestar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului