Cresterea copilului

#copil #educatie #parinte #cearta #familie #personalitate #scoala

Cum sa intelegi personalitatea copilului tau

Daca ai sti ce se intampla in mintea copilului tau, ai reusi sa actionezi mult mai eficient atunci cand nu te asculta sau incearca sa invete notiuni pe care nu le intelege. Cercetatoarea Priscilla Dunstan a reusit sa decodifice, se pare, comportamentul micutilor.

 

“Toti copiii au o trasatura dominanta care determina modul in care cei mici isi traiesc experientele si relationeaza cu lumea”, a spus aceasta. Iata un ghid realizat dupa concluziile cercetatoarei, care te va ajuta sa il intelegi mai bine pe copilul tau. Conform Priscillei Dunstan, exista patru tipuri de copii, ale caror caracteristici sunt date de un simt dominant.

Copilul-tactil

Copiii cu un simt tactil dezvoltat reusesc sa se exprime cel mai bine prin actiuni fizice. Daca sunt fericiti, acestia vor sari si vor alerga de colo colo, manifestandu-si bucuria. Atunci cand sunt suparati, au nevoie de imbratisari din partea celor dragi. In momentele de nervozitate, vor impinge sau vor rasturna tot ce vad in cale, pentru ca in acest mod isi pot elibera sentimentele.

Sfaturi:

  • Pentru bebelusi:

Daca bebelusul tau este un copil cu un simt tactil dezvoltat, acesta are nevoie sa fie tinut in brate mai tot timpul. Este incantat insa si de miscarile leaganului sau ale bratelor tale. Pentru ca un astfel de comportament poate deveni foarte obositor, tine la indemana un port-bebe sau un scaun gen leagan.

  • Pentru copiii mici:

Prescolarul care face parte din aceasta categorie este acel copil care, atunci cand se enerveaza, se arunca pe jos sau incepe sa ravaseasca totul in jurul lor. Pentru a-l trezi din astfel de manifestari, incearca sa il gadili sau sa inventezi un mic joculet care implica miscare. Daca aceste strategii nu functioneaza, atunci lasa-l singur. Va deveni iarasi cel mai buni prieten daca va simti ca nu este bagat in seama.

  • Pentru prescolari :

Prescolarii cu un simt tactil dezvoltat vor raspunde cel mai bine lectiilor care implica miscari si metode practice. Fooseste-te de piese sau blocuri pentru a-l invata cum sa numere. Gaseste obiecte care incep cu aceeasi litera pentru a-l ajuta sa deprinda literele alfabetului. Important este sa ii creezi o rutina, o logica a lucrurilor pe care sa o poata urma si simti in mod tactil.

Copilul-auditiv

Copiii cu un simt auditiv dezvoltat observa imediat tonurile diferite din vocile oamenilor si intensitatea sunetelor. Isi exprima sentimentele folosindu-se tot de calitatile sale. Asadar, copilul auditiv va plange foarte tare, va tipa in mod exgerat si va umple casa de culoare cu rasul sau. Totusi, acesti copii sunt foarte logici, cautand mereu ordinea lucrurilor si logica acestora.

Sfaturi:

  • Pentru bebelusi:

Bebelusul cu un simt auditiv dezvoltat adora sa asculte muzica si va prelua starea pe care aceasta o induce. Atentie insa, nu ii pune muzica inainte de culcare, pentru ca nu va putea sa adoarma: va fi mult prea atent sa asculte acordurile melodiilor.

  • Pentru copiii mici:

Sunetele reprezinta lucrurile dupa care se ghideaza acest copil. Daca ceva nu ii convine, fii sigur ca iti va prezenta cele mai inalte note si tipete pe care le poate emite, astfel incat sa iti capteze atentia. Daca vrei sa il linistesti, purtati o conversatie calma avand pe fundal o melodie linistitoare sau lasa-l sa se calmeze intr-un colt al casei, lipsit de zgomote.

  •  Pentru prescolari:

Prescolarii invata cel mai bine atunci cand li se citeste o anumita informatie, facand o legatura intre sunetul unei litere si reprezentarea grafica a acesteia. De obicei, fiecare lectie are si cate un cantecel care cuprinde notiunile de baza pe care prescolarul trebuie sa le invete. Daca vrei sa il ajuti la lectii, atunci apeleaza la acestea sau lasa-i pe fundal, in timp ce lucreaza, melodii linistitoare.

Copilul-vizual

Copilul cu un simt vizual dezvoltat invata imitandu-te pe tine sau pe cei din jur. Ii face placere sa isi organizeze jucariile in functie de forma, culoare sau marime si invata relativ usor sa citeasca. Totusi, se lasa mult prea absorbit de televizor, dezordinea facadu-l sa isi piarda puterea de concentrare.

Sfaturi:

  • Pentru bebelusi:

Acesti bebelusi sunt cel mai usor de linistit, pentru ca se simt in siguranta in monentele in care te vad sau au langa ei o prezenta cunoscuta: parintii, bona sau bunicii.

  • Pentru copiii mici:

Atunci cand vrea sa iasa in evidenta, va deveni foarte dramatic. Expresia fetei si lacrimile ca de crocodil vor incerca sa te impresioneze si sa te determine sa actionezi asa cum isi doreste acesta. Incearca sa ii distragi atentia cu o jucarie colorata. Mai mult, priveste in alta parte. Se va calma imediat, pentru ca va dori sa recastige contactul vizual cu tine.

  • Pentru prescolari:

Daca vrei sa mentii atentia prescolarului, atunci trebuie sa te folosesti de cat mai multe mijloace vizuale. Copii cu un simt vizual dezvoltat vor invata mult mai repede uitandu-se la carti cu multe imagini, cartonase colorate. De asemenea, desenul, culorile, creta sunt mijloace pe care le poti folosi cu success in procesul de invatare.

Copilul-olfactiv

Copilul cu un simt olfactiv dezvoltat este o persoana foarte intuitiva si se conecteaza usor la emotiile celor din jur. De asemenea, acesta este deosebit de sensibil, fiind influentat de zgomotele puternice, luminile mult prea intense sau mirosuri si gusturi deranjante.

Sfaturi:

  • Pentru bebelusi:

Bebelusilor le place sa fie rasfatati, tinuti in brate, dar nu se vor calma doar prin aceste metode. Vei observa ca bebelusul cu un simt olfactiv dezvoltat iti va prelua imediat si starea ta emotionala. De exemplu, daca va observa ca esti nervos sau suparat, atunci, de cele mai multe ori, va deveni agitat.

  • Pentru copiii mici:

Pentru ca au un simt emotional dezvoltat, copii mici trebuie sa stie ca, indiferent de greselile pe care le fac, totul va avea, intr-un final, un sfarsit fericit. Asadar, chiar daca il certi pentru nazbatiiile pe care le face, nu uita sa il asiguri ca tu il iubesti in continuare.

  • Pentru prescolari:

Mai mult decat orice alt factor, relatia pe care o are copilul cu educatoarea sau cu ceilalti colegi va determina si performantele de la scoala. Asadar, asigura-te ca acesta beneficiaza de un mediu in care se simte bine si nu ezita sa ii arati ca si tie iti place de “doamna educatoare ”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare