Cresterea copilului

#nevazator #imparte.ro #persoana nevazatoare

Cum sa interactionezi cu o persoana nevazatoare

Prima interactiune cu o persoana nevazatoare poate fi putin descurajatoare. Dar cu vointa si cu indrumarile din acest articol, vei realiza ca persoanele nevazatoare sunt la fel ca mine sau ca tine.

Retine ca trebuie sa tratezi un nevazator ca pe o alta persoana care face lucrurile diferit. “Orb” nu inseamna nici “prost”, nici “nu pot”.
 

Caini pentru ghidaj si bastoanele sunt ca o parte din corpul unei persoane nevazatoare


Tine cont ca persoanele nevazatoare considera cainii lor pentru ghidaj sau bastoanele ca parte din corpul lor. Incearca sa nu distragi atentia cainelui care este alaturi de o persoana nevazatoare, sa atingi, muti sau sa iei un baston fara permisiunea proprietarului.

Imagineaza-ti ca cineva ti-ar muta cheile dintr-un loc in care ai ajunge la ele repede si usor. Acest lucru te-ar incetini. Plus ca este vorba de o proprietate personala. Cheile sunt un instrument de mobilitate si iti permit sa ajungi la destinatie, pe cand un baston ii permite unei persoane cu deficiente de vedere sa calatoreasca eficient, independent si in siguranta, si reprezinta de asemenea, un instrument de mobilitate.
 

Spune-ti numele cand vorbesti cu o persoana nevazatoare


Identifica-te pe tine si pe cei care sunt cu tine cand te intalnesti cu o persoana oarba. Ideal ar fi, in loc sa spui “Acesta este Andrei” (sau oricine altcineva), sa le ceri prietenilor sa se prezinte singuri, pe rand. Cand purtati o conversatie in grup, nu uita sa spui numele persoanei cu care vorbesti, altfel persoana cu deficiente de vedere poate fi confuza si nu ar stii daca vorbesti sau nu cu ea.

Tine minte: nu poate sa vada cand i te adresezi si cand nu, asa ca este esential sa folosesti numele persoanelor in conversatii, ca sa o ajuti sa-si construiasca in minte o imagine vizuala a locului fiecaruia si a obiectelor ce va inconjoara.
 

Asteapta acordul persoanei nevazatoare de a o ajuta


Daca iti oferi ajutorul, asteapta pana cand primesti acordul persoanei de a o ajuta. Apoi asculta si urmeaza-i indicatiile. De cele mai multe ori, o persoana nevazatoare iti va accepta ajutorul. Cu toate acestea, asigura-te ca a inteles ca ii vei oferi bratul tau, nu tot corpul.

In plus, nu atinge sau lua de mana un orb in eforturile de ajuta; acesta este considerat un gest ciudat din punct de vedere social. Nu pune nimic in buzunare si nici nu lua vreun obiect din buzunarul lui; si acesta este considerat un gest ciudat din punct de vedere social.
 

Gesturi de evitat cand ajuti o persoana nevazatoare


Nu bate din palme, nu arata cu degetul, nu repeta si nu canta cand vrei sa ghidezi o persoana nevazatoare. Ar putea fi considerate gesturi nepoliticoase; imagineaza-ti cum te-ai simti daca cineva te-ar ghida, cantand, batand din palme sau aratand cu degetul.

Cu cat te exprimi cu mai multa acuratete si coerenta, cu cat ai un raspuns mai direct si mai descriptiv, cu atat mai eficienta va fi interactiunea ta. Persoanele nevazatoare raspund la informatii.

Nu face pentru o persoana nevazatoare ceea ce poate face pentru ea insasi, cum ar fi servirea, gasirea de lucruri, obtinerea sau transportarea lor. Ultimul lucru de care are nevoie o persoana nevazatoare este confirmarea incapacitatii sale. Nu tipa; vorbeste pe un ton al vocii normal. PS: o persoana cu aceasta deficienta este oarba, nu surda.

Relaxeaza-te. Nu te simti stanjenit daca folosesti expresii comune precum “Ne vedem mai incolo”, sau “Ai auzit despre asta?” care par sa se refere la o persoana care este oarba. Asa cum o persoana in scaun cu rotile se duce in continuare la plimbare, asa si o persoana oarba se bucura, sau nu, sa te vada. Cu alte cuvinte, persoanele nevazatoare folosesc aceleasi expresii cu ale celor care vad.
 

Cuvinte pe care trebuie sa le eviti

 

In fine, evita cuvinte stigmatizante precum “ handicapat ”. Persoanele nevazatoare nu folosesc acest cuvant referindu-se la sine, si doar cateva persoane care vad il folosesc. Multe persoane oarbe nu il folosesc mai deloc. Nu folosi nici cuvantul “invalid”, deoarece nu descrie cu acuratete conditia lor. In schimb, foloseste cuvatul “nevazator” sau “orb” cand vorbeste despre ei sau cu ei.

Sursa foto: tgdaily.com
 

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului