Cresterea copilului

#somn bebelusi #bebelus #somn bebelus #ingrijire bebelusi #odihna bebelusi

Cum sa iti ajuti bebelusul sa doarma neintrerupt pe timpul noptii

Conform National Sleep Foundation, 70-80% dintre bebelusi se trezesc noaptea in repetate randuri, pana la varsta de 9 luni. Iar fiecare parinte rezista cu greu unei perioade atat de lungi de somn intrerupt. Iata cateva sfaturi care te vor invata sa-i inlesnesti somnul de noapte copilului tau. In definitiv, aveti amandoi nevoie de un somn linistit si odihnitor.

1. Nu fi prea dura cu tine

Nou-nascutii dorm intre 15 si 18 ore pe zi, in 4 pana la 7 reprize de somn, arata statisticile. Nu te ingrijora ca esti o mama rea doar pentru ca nu poti anticipa momentele de odihna, sugereaza Elizabeth Pantley, autoarea cartii "Solutia somnului fara plansete".

In primele 2-6 saptamani, programul de somn al bebelusilor este haotic. Dupa aceasta perioada insa, dezvolta o rutina previzibila la care vei invata sa te adaptezi.

2. Pune-i muzica

Contrar parerii populare care sustine ca nou-nascutii trebuie sa doarma in liniste, cercetatorii in pediatrie sustin ca zgomotul alb este benefic odihnei. Pune-i copilului tau un CD cu zgomotul valurilor marii sau chiar o muzica lenta, la volum mic.

Harvey Karp, medic si autor al volumului "Cel mai fericit copil din cladire", indeamna parintii sa faca uz de zgomot alb, pentru ca efectul acestuia este de a linisti copiii si de a le oferi confort.

3. Hraneste-l in timp ce doarme

Oricat de ciudata ar parea aceasta practica, il poate ajuta pe copilul tau sa nu mai intrerupa somnul atat de des. Doctorul Karp sustine aceasta tactica, insa admite ca nu are sanse de reusita in toate cazurile. Totusi, merita incercata.

4. Ai grija sa fie infasat corect

Copiii se pot trezi din cauza unor socuri motorii. Daca este infasat corespunzator, va simti mai putin miscarile cu potential deranjant.

Un studiu publicat in Jurnalul Medicilor Pediatri dezvaluie faptul ca infasatul suficient de strans cat sa imobilizeze, dar totodata confortabil pentru copil, poate chiar sa corecteze pozitia de somn a acestuia.

5. Optimizeaza durata pauzelor de somn

Toti copiii se trezesc in timpul noptii, dar unii dintre ei adorm din nou mai repede, altii mai greu. Pastreaza o lumina de veghe in camera pentru a-i spori confortul atunci cand se trezeste.

Evita sa te joci cu el sau sa-i vorbesti intre reprizele de somn, acestea sunt activitati pe care sa le faceti in timpul zilei. Nu il deranja cu schimbatul scutecului decat daca este absolut necesar.

Sursa foto: expedino.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului