Cresterea copilului

#familie #rude #arbore genealogic

Cum sa iti alcatuiesti un arbore genealogic

Daca ai fost vreodata curios sa stii cu ce se ocupa stra - stra -strabunicul tau sau daca speri sa primesti o mostenire de la vreo matusa plecata de multi ani din tara, atunci tot ce trebuie sa faci este sa alcatuiesti arborele genealogic al familiei tale. Procesul este lung si, de cele mai multe ori, anevoios, asa ca inarmeaza-te cu rabdare .

1 Alcatuieste o lista cu toate rudele tale

Noteaza-ti pe o lista toate rudele pe care ti le poti aduce aminte si fa un semn in dreptul celor pe care le poti vizita in scopul alcatuirii arborelui genealogic. Pentru rudele plecate din localitate sau din tara, incearca sa faci rost de numere de contact si adrese de posta sau e-mail.

2 Foloseste informatiile pe care le ai

Aduna cat mai multe informatii din documentele pe care le ai deja aproape de tine: poze, diplome, amintiri de familie etc.

3 Ia legatura cu rudele

Contacteaza-ti rudele si explica-le ceea ce intentionezi sa realizezi. Stabileste o zi in care va puteti intalni pentru a discuta mai multe despre acest subiect.

4 Stabileste criteriile de alcatuire a arborelui genealogic

Alcatuieste o lista cu criteriile in functie de care doresti sa iti alcatuiesti arboreal genealogic. Te intereseaza sa studiezi de unde ai mostenit anumite trasaturi? Ti-ai dori sa stii care sunt locurile unde locuiesc rudele tale? Vrei sa afli cat mai multe despre trecutul familiei?

5 Noteaza datele importante

Inainte de a incepe discutiile cu o anumita persoana, noteaza-I numele si prenumele, numele dinaintea casatoriei, data si locul nasterii, data si locul unde a avut loc casatoria.

6 Cauta detaliile

Afla cat mai multe detalii despre viata rudelor tale: cum a fost copilaria acestora, unde anume au copilarit, unde si-au schimbat domiciliul, ce nivel de educatie au, unde au studiat si ce joburi au avut. Noteaza-ti date despre infatisarea fizica si personalitatea acestora.

7 Adapteaza-te conversatiei

Fii flexibil si adauga intrebari chestionarului de baza, pe masura ce inaintezi in discutie. Este posibil sa afli detalii pretioase, pe care persoana respectiva nu realizeaza ca te-ar putea ajuta.

8 Inregistreaza conversatiile

Ia in considerare si varianta folosirii reportofonului sau a camerei video. Asigura-te ca ai intai acordul persoanei cu care urmeaza sa discuti. In felul acesta, vei avea salvate toate detaliile pe care le-ai putea trece cu vederea din greseala.

9 Contacteaza profesionisti

Pentru o cautare mai aprofundata, te poti documenta la Directia de Evidenta a Populatiei. Vei avea nevoie de multa rabdare, dar in felul acesta ai toate sansele sa iti reconstruiesti arborele genealogic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului