Cresterea copilului

#copil #vedere #ochelari #lentile #rame

Cum sa iti convingi copilul sa poarte ochelari

Copilul tau refuza sa poarte ochelarii, desi tu i-ai spus de mii de ori ca totul este pentru binele lui. Pentru cel mic, notiunea de “sanatate” nu este atat de importanta precum cea a increderii in sine. De cele mai multe ori, copii care poarta ochelari ajung sa fie luati in ras de catre colegii lor. Tu esti singurul care il poate ajuta sa paseasca cu bine in aceasta etapa din viata sa.

 

 

Pasul 1. Alege ochelarii perfecti

In primul rand, trebuie sa achizitionezi o pereche de ochelari care sa nu il incomodeze cu nimic pe cel mic. Ramele ar trebui sa i se muleze perfect pe fata, fara sa il stranga in spatele urechilor, in zona nasului sau in lateral. Pentru acest lucru, consulta medicul si discutati inainte de a cumpara orice pereche de ochelari.

Un copil nu va intelege ca e bine sa porti ochelari; confortul va prima intotdeauna. In plus, colectivul din gradinite sau scoli nu iti va usura deloc aceasta misiune. Probabil ca ai avut si tu de-a face, macar o data, cu inventivitatea celor mici atunci cand vine vorba de porecle.

Din punct de vedere estetic, ochelarii trebuie sa imbine doua aspecte: sa fie confotabili si sa ii placa copilului tau.
Pentru cel mic, ramele sunt cele care vor conta. Alegeti-le impreuna si urmareste ca forma sa il avantajeze. Nu cumpara cea mai practica varianta, de exemplu, inchisa la culoare pentru ca e mai sobra, merge cu orice etc. Ochelarii pentru copii se gasesc in diferite forme, culori, marimi, tocmai pentru a-i atrage pe cei mici in acest “joc”.

Asadar, achizitionati impreuna ramele: copilul tau va urmari designul, iar tu te vei asigura ca indeplinesc recomandarile medicului. De asemenea, nu uita de accesorii: tocul pentru ochelari, snurul (daca este cazul) trebuie sa fie la fel de haioase precum ramele.

Pasul 2. Ajuta-l sa se simta increzator atunci cand poarta ochelarii

Din momentul in care va purta ochelari, copilul tau va fi expus unor rautati care vin din partea celorlalti colegi. Cei mici sunt destul de jucausi atunci cand vine vorba de porecle si, din pacate, cei vizati se pot alege cu o serie de complexe din cauza acestor incidente nevinovate.

Pentru ca majoritatea timpului il petrece cu tine, tu fiind un model pentru acesta, incearca sa ii fii alaturi si acum. De exemplu, daca si tu porti ochelari, arata-i cat de bine te simti, cat de multumit esti de faptul ca acum vezi mai bine.

Daca nu utilizezi ochelari, atunci iti poti cumpara o rama fara lentile si o poti purta prin casa, in semn de solidaritate. Acest joc haios il va mai relaxa putin pe micutul tau.

Transforma totul intr-un joc. Alege o activitate preferata a copilului tau, dar neaparat ceva care sa implice utilizarea obligatorie a ochelarilor. De exemplu, daca cititi o poveste si apoi colorati sau desenati, sau daca va uitati la un film, alcatuiti un ritual productiv : la inceputul activitatii, tu si copilul tau trebuie sa va puneti ochelarii la ochi. Pentru o perioada, activitatea va dura cateva minute, timp in care amandoi sunteti obligati sa tineti ochelarii la ochi. In timp, poti mari timpul de desfasurare, astfel incat cel mic se va obisnui cu noul accesoriu.

Pasul 3. Mandriti-va cu ochelarii

La inceput, copilul tau se va simti ciudat, dar in timp se va obisnui. Confortul psihologic este cel mai important. Incearca sa identifici persoane pe care acesta le-ar admira si care, de asemenea, poarta ochelari. Ofera-i exemple din familie, actori celebri , personaje de poveste sau de desene animate.

Creati un colaj cu imaginile acestora pe care sa il agatati apoi, in camera lui. Astfel, va avea intotdeauna la indemana confirmarea faptului ca nu este jenant sa porti ochelari.

Incercati chiar sa personalizati perechea de ochelari. Puteti confectiona bijuterii asortate, inspirate din coloristica acestora. De asemenea, atasati ochelarilor tot felul de mini-figurine haioase, astfel incat copilul tau sa perceapa totul ca pe o joaca. Daca ai o fetita pasionata de moda, arata-i diverse poze in care ochelarii sunt folositi ca un accesoriu la moda.

Pasul 4. Invata-l sa fie responsabil

Daca ati reusit sa transformati perechea de ochelari intr-un accesoriu la moda, atunci trebuie sa il inveti pe cel mic si cum sa aiba grija de acestia, pentru propria siguranta. Adu-i aminte ca ochelarii trebuie sa se pastreze curati si mai ales, ca nu sunt un obiect de joaca cu ceilalti colegi. Pentru siguranta sa, invata-l sa isi dea jos ochelarii atunci cand practica vreun sport, atat la scoala, cat si afara, cu copiii.

Sarbatoriti impreuna aceasta noua etapa din viata copilului tau. Daca a reusit sa se acomodeze cu perechea de ochelari si ii poarta tot mai des, fara sa mai faca mofturi, atunci este timpul sa il rasplatesti. O iesire in parcul de distractii sau orice altceva ii face placere poate constitui o recompensa, atata timp cat ii aduci aminte pentru ce anume ii este oferita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului