Cresterea copilului

#primavara #intoxicatii alimentare #protectie copil #protectia solara

Cum sa iti protejezi copilul de problemele specifice primaverii

Alergiile, intoxicatiile alimentare si arsurile solare sunt doar cateva dintre pericolele care il pandesc pe copilul tau in momentul in care vine primavara. Vremea frumoasa poate fi destul de inselatoare si te poate determina sa il lasi pe copilul tau fara protectie suplimentara atunci cand este cazul.

Iata ce anume ai de facut pentru a-ti proteja copilul de problemele specifice primaverii.
 

Atentie la protectia solara


Chiar daca temperaturile nu trec de 23 de grade in aceasta perioada, ar fi bine totusi sa il protejezi pe copilul tau de razele puternice ale soarelui. Gradul de protectie trebuie sa fie in functie de nuanta pielii copilului tau. Daca acesta are o piele foarte deschisa la culoare si multe alunite, foloseste crema cu SPF 40. Daca pielea copilului este maslinie si nu are alunite, nivelul gradului de protectie poate fi intre 20 si 30.

Este recomandat sa aplici crema cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, mai ales atunci cand il duci pe copil la locul de joaca sau intr-un loc in care va sta mult timp in aer liber, intr-o bluza cu maneca scurta.

Nu iti inchipui ca ultravioletele sunt puternice doar vara si ca doar atunci pielea copilului poate fi afectata. Razele ultraviolete sunt puternice chiar si iarna, insa in sezonul rece pielea copilului este protejata de straturile de haine.
 

Alergii


Alergiile specifice primaverii pot fi destul de neplacute in ceea ce il priveste pe copilul tau. Acestea se pot manifesta prin stranut, tuse si lacrimarea ochilor.

Pentru ca este destul de greu sa il feresti pe copil de factorul alergen (polenul de la flori si pomi), nu iti ramane decat sa optezi pentru un medicament special. Medicul pediatru este cel in masura sa recomande copilului un medicament antialergic, asa ca nu ezita sa il duci pe micut la un control medical .
 

Intoxicatii alimentare


Primavara ai tendinta sa ii oferi copilului cat mai multe legume si fructe proaspete, de sezon. Acest lucru este foarte bun, insa asigura-te ca achizitionezi toate aceste alimente dintr-o sursa sigura.

Au exista cazuri de intoxicatii alimentare provocate de legume la care s-au folosit ingrasaminte naturale sau apa provenita dintr-o sursa contaminata.

Asigura-te ca speli foarte bine fructele si legumele (frunzele de salata spala-le una cate una). Nu ii oferi copilului niciodata produse de provenienta animala fara ca acestea sa fie preparate termic inainte (lapte, oua, carne semifiarta etc.).
 

Toxoplasmoza


In ultimii ani s-au inregistrat multe cazuri de imbolnavire cu toxoplamoza, in cazul copiilor. Aceasta boala este produsa de un parazit unicelular numit toxoplasma gondii , parazit care se regaseste de cele mai multe ori in fecalele pisicilor fara stapan (nevaccinate).

Partea tragica este ca de foarte multe ori aceste pisici fara stapan ajung sa isi faca nevoile fix in nisipul de la locurile de joaca special amenajate pentru copii.

Asigura-te ca esti cu ochii pe copilul tau atunci cand il scoti la joaca si ca esti langa el atunci cand se joaca in nisip. De asemenea, pastreaza intotdeauna la tine un gel sau un spray antibacterian pe care sa il folosesti atunci cand consideri ca este necesar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului