Cresterea copilului

#bune maniere # educatie copil #copil ascultator #disciplina copii

Cum sa-l faci pe copil sa te asculte

Un simplu "te rog sa ma asculti" nu este intotdeauna suficient pentru a-l determina pe copil sa iti faca pe plac. Indiferent ca vorbim de copii in varsta de un an sau despre adolescenti, toti sunt predispusi sa faca asa cum considera ei ca este mai bine. In plus, uneori au tendinta sa faca contrar spuselor tale, doar pentru a-ti dovedi ca nu ii poti controla si pentru a incerca sa se impuna in fata ta.

Totusi, ca si parinte, esti responsabil de formarea copilului tau si este necesar sa iti impui autoritatea in fata acestuia. Nu uita insa ca disciplina trebuie aplicata intotdeauna cu dragoste si creativitate si nu cu furie si cruzime .

Iata cateva sugestii adecvate pentru a-ti disciplina copilul in functie de categoria de varsta.
 

Copii 0 - 1 ani


Un simplu "NU!" sau o distragere sau scoatere a copilului din situatia respectiva ar trebui sa fie de ajuns pentru a-l face pe acesta sa inteleaga mesajul pe care vrei sa il transmiti. Pana la varsta de 1 an, copiii experimenteaza si vor sa incerce orice le trece prin cap, iar acelea sunt singurele variante prin care il poti disciplina.
 

Copii 2 - 4 ani


Pe langa variantele specifice categoriei de varsta 1 de an, copii intre 2 si 4 ani trebuie fortati sa isi ceara scuze. De asemenea, in situatia in care copilul nu vrea sa adoarma (problema specifica copiilor de aceasta varsta), pune un ceas sa sune cu 20 de minute inainte de ora de culcare . In acest fel el se va obisnui cu gandul ca trebuie sa se pregateasca de somn. In acelasi timp, in aceasta perioada, obisnuieste-l pe copil sa stranga toata mizeria si dezordinea pe care o lasa in urma sa.
 

Copii 5 - 8 ani


In momentul in care copilul greseste, limiteaza-i accesul la anumite privilegii . De exemplu, in situatia in care te sfideaza atunci cand ii ceri ceva, nu il mai lasa sa se uite la desene animate sau nu ii mai permite accesul la computer. In acelasi timp, in situatia in care copilul are tendinta sa fie zgarcit si sa nu imparta si cu altii lucrurile pe care le are, il poti pedepsi prin simpla interzicere a accesului la obiectele respective. Nu uita sa ii vorbesti despre generozitate si despre cum ar trebui sa fie mai darnic.
 

Copii 9 - 12 ani


Cand copilul tau este nesupus, scoate-l din zona respectiva si incearca sa porti o discutie cu el. In situatia in care in continuare nu vrea sa inteleaga, forteaza-l pe copil sa stea singur intr-un loc plictisitor (fara jucarii sau carti) si sa mediteze astfel la greseala facuta. Daca nici acest lucru nu este suficient, aplica pedeapsa cu limitarea accesului la anumite privilegii. De preferat este intotdeauna ca pedeapsa sa aiba legatura cu greseala.
 

Adolescenti 13 - 18 ani


Cea mai buna metoda de disciplinare a adolescentilor este limitarea banilor de buzunar. Timp de o saptamana (sau mai mult, in functie de gravitatea faptelor), nu ii mai da copilului bani decat pentru strictul necesar (abonament pentru transportul in comun, carti etc). In rest, ofera-i mancare la pachet pentru la scoala, astfel incat sa nu se planga in acest sens.

De asemenea, limiteaza-i accesul la jocurile pe calculator si la alte lucruri care il incanta sau de care se bucura. Nu uita sa ii explici gravitatea si sa ii vorbesti despre consecintele faptelor lui.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare