Cresterea copilului

#copil #scoala #teme

Cum sa organizezi eficient timpul copilului tau

Anul scolar a adus pentru fiecare schimbari, fie ca este vorba de copilul tau sau de tine. Daca cel mic trebuie sa se adapteze unui nou program conform caruia nu mai poate face totul dupa propriile reguli, si tu esti nevoit sa fii pregatit astfel incat sa il ajuti pe copilul tau cu tot ce are nevoie. Cu toate ca scoala impune un program bine organizat, este important sa te asiguri ca cel mic face fata schimbarilor cu bine. Iata cativa pasi prin care poti trasforma aceasta noua etapa din viata lui intr-o experienta memorabila.

Pasul 1. Nu il aglomera cu prea multe activitati extrascolare

Parintii isi inscriu copiii la tot felul de activitati extrascolare si de multe ori, acestia nu mai au timp sa se joace liber cu prietenii, pentru ca timpul lor devine fparte organizat. Lectii de pian , canto , teatru, sport, limbi straine, toate acestea iti pot pregati copilul, dar in acelasi timp il pot suprasolicita.

Lasa-l pe cel mic sa guste din toate actiivtatile pentru a fi capabil sa aleaga ce anume ii place si i se potriveste cel mai bine, dar nu ii fura timpul pe care il petrecea alaturi de prieteni jucandu-se in voie. Programul de la scoala si inca doua activitati planificate ar trebui sa fie suficiente pentru a-i umple programul saptamanal. Invatarea se poate realiza si prin joaca, asa ca nu te teme ca timpul pe care il petrece alaturi de alti copii, afara, este unul pierdut.

Pasul 2. Asigura-te ca cel mic doarme in jur de 10 ore pe noapte

Odihna este foarte importanta, nu doar pentru cei mici, dar si pentru adulti. Daca tie ti se intampla sa te trezesti obosit pentru ca nu ai dormit suficient, cum crezi ca se va simti copilul tau, daca nu se calculator sau sa se uite la televizor. Odihna ii va spori puterea de concentrare si ii va da energia necesara pentru o noua zi de scoala.

Pasul 3. Manifesta-ti interesul fata de activitatile copilului tau

Chiar daca sunteti cu totii ocupati, scoala este o etapa importanta din viata copilului tau, asa ca tu ar trebui sa il sustii si sa manifesti interes pentru ceea ce face. Profitati de mesele in familie si incercati sa luati cel putin cina impreuna si sa discutati despre cum s-a desfasurat ziua fiecaruia.

Pasul 4. Pregatiti impreuna cele necesare pentru a doua zi

Daca cel mic trebuie sa se duca la scoala dis -de-dimineata, pregatiti inca de seara cele necesare pentru a doua zi. In felul acesta eviti si nebunia de dimineata, cand acesta poate nu va fi intr-o dispozitie prea buna si s-ar putea sa faca nazuri. Stabiliti impreuna ce haine va purta a doua zi, faceti ghiozdanul pentru scoala, hotarati-va ce anume o sa ii pui pentru pachetul de a doua zi etc.

Pasul 5. Noteaza intr-un calendar activitatile tuturor membrilor familiei

Profita de faptul ca ii organizezi timpul copilului tau pentru a-ti pune in ordine propriile activitati. Pentru ca atat tu cat si partenerul tau va ocupati de programul acestuia, achizitioneaza un calendar de dimensiuni mai mari si notati-va toti, folosind culori diferite, ce anume aveti in plan pentru fiecare zi. Astfel, veti sti mereu cine trebuie sa ia copilul de la scoala, cine il duce la cursurile optionale etc. Eviti confuziile si invatati impreuna sa fiti organizati si responsabili.

Pasul 6. Amenajeaza-i un loc pentru facut temele

Fie ca este vorba despre o zona in camera sa ori despre un birou in alt loc al casei, copilul ar trebui sa aiba propriul loc unde sa isi faca temele in liniste, fara a fi deranjat. In felul acesta nu va fi distras, se va putea concentra mai bine si va sti ca ori de cate ori incepe sa isi faca temele, nu mai are voie sa se ocupe si de altceva. Daca vrei sa stii mai multe dspre cum ar trebui sa arate un loc de studiu pentru copilul tau, citeste articolul Cum sa decorezi zona de studiu a copilului.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului