Cresterea copilului

#copii #vacanta #educatie #parinti #vara #concediu

Cum sa organizezi timpul liber al copilului

Concediul in familie dureaza doar cateva zile, insa micutul tau se bucura de trei luni de vacanta. Singurele solutii par a fi vacanta la bunici sau joaca in fata blocului. Ce poti face insa pentru a-i organiza copilului timpul liber in mod eficient?

 

Limiteaza accesul la televizor
 

 

Chiar daca tu esti plecat la serviciu sau copilul are timp liber sa faca ceea ce isi doreste, asta nu inseamna ca trebuie sa isi piarda vremea in fata televizorului. Vacanta ar trebui sa fie o ocazie pentru acesta de a petrece mai mult timp in aer liber, fara limita de timp.

Iesiti cat mai des in parc, lasa-l sa se joace afara cu copiii, insa nu uita sa il si supraveghezi, mai ales daca zona in care locuiesti nu este tocmai prielnica pentru copii.

Daca esti ocupat cu locul de munca, atunci trimite-l in vizita la bunici, pentru ca astfel de vacante reprezinta intotdeauna o experienta inedita pentru cei mici. Bineinteles, nu ii interzice cu desavarsire televizorul. Un program preferat nu are cum sa il afecteze prea mult, insa o zi intreaga cu telecomanda in mana nu ii va oferi o vacanta prea frumoasa.

 

Experimentati

 

Vremea frumoasa de afara si timpul liber va permit sa organizati activitati mai deosebite decat de obicei. Parcul, o padurice linistita, un lac din apropierea orasului, un weekend la munte , toate acestea pot deveni adevarate expeditii din care copilul tau va avea o multime de invatat.

Lasa-l sa observe vietatile care il inconjoara si despre care a auzit atatea la orele de biologie, studiati plantele deosebite sau caracteristice zonei, descoperiti locurile "ascunse" ale orasului. Insotiti toate acestea de poze si alcatuiti un adevarat album de vara.

 

Imbina timpul liber cu temele de vacanta

 

Nu il aglomera pe copilul tau cu temele de vacanta, insa nici nu ii permite sa uite tot ce a invatat si sa porneasca in toamna de la zero. Lasa-i prima parte a vacantei mai libera, insa dupa ce deja ati fost in concediu si copilul a avut timp sa faca tot ce a vrut cat a fost ziua de lunga, organizeaza-i un mic program al temelor de vacanta. O ora pe zi este suficienta. Lasa-l sa isi aleaga la ce materie vrea sa lucreze si in ce moment al zilei.

 

Ora de lectura

 

Vacanta mare este ocazia perfecta pentru copilul tau de a face cunostinta cu eroii deosebiti pe care doar cartile ii pot cuprinde. Desi unii copii adora sa citeasca, altii prefera sa evite lectura.

Incearca sa formezi un obicei din a citi o carte. In primul rand, stabileste o ora sau o zi in care copilul tau sa citeasca macar cateva pagini dintr-o carte. Pentru a-l incuraja, ai putea sa i te alaturi. Astfel, impreuna cu micutul tau, ocupati un spatiu linistit din casa si pret de o ora, citit cateva pagini dintr-o carte.

Alege-i copilului o carte care sa se potriveasca varstei si gusturilor sale si nu ezita sa o schimbi daca observi ca pe micut nu prea il intereseaza subiectul respectiv.

 

Inscrie-l la o activitate de grup

 

Fie ca este vorba despre un sport sau despre o alta activitate care se desfasoara intr-un grup de copii, lasa-l pe micutul tau sa isi exploreze pasiunile si sa isi faca noi prieteni. Sportul ii va dezvolta in mod armonios corpul, ii va cultiva spiritul de echipa, iar hobby-ul preferat il va ajuta sa isi concentreze atentia asupra lucrurilor care il intereseaza si il va motiva sa invete mai multe despre acel domeniu.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare