Cresterea copilului

#copii #educatie #frati #gelozie

Cum sa previi gelozia intre frati

Nasterea unui fratior sau a unei surioare il face pe copil sa se teama de faptul ca va pierde dragostea si afectiunea parintilor in defavoarea noului membru al familiei.  In aceeasi masura copilului ii este frica sa nu cumva sa isi piarda statutul de „cel mai important si alintat membru al familiei” si sa nu cumva sa fie mai putin important.


Teama micutului tau este oarecum normala, pentru ca toata lumea este foarte entuziasmata de venirea pe lume a noului nascut, iar el crede ca va cadea pe locul doi.


Este foarte probabil ca din momentul venirii pe lume a noului bebelus, copilul cel mare sa faca tot felul de nazbatii pentru a iesi in evidenta si pentru ca parintii sa ii dea importanta.


Pentru ca uneori se pot produce accidente foarte neplacute (fratele cel mare se poate razbuna pe cel mic), este foarte important ca parintii sa realizeze cat de mult conteaza pentru primul copil nascut sa nu se simta neglijat in aceasta perioada.


Desi este o perioada dificila mai ales pentru mama care trebuie sa fie mereu cu atentia indreptata care bebelus, aceasta nu trebuie sa il ignore pe copilul cel mare.


Vorbeste cu micutul tau


Daca fratiorul cel mare are peste 3 ani inseamna ca este suficient de mare pentru a pricepe ceea ce i se explica. Vorbeste cu el si explica-i ca in continuare este un membru foarte important al familiei, dar ca este necesar sa ii acorzi mai multa atentie bebelusului deoarece este foarte mic si nu se poate descurca singur. Spune-i ca atunci cand el era mic i-ai acordat toata atentia ta si l-ai ajutat sa creasca si sa se dezvolte, lucru care nu ar fi fost posibil fara ajutorul tau.  Repeta-i  de foarte multe ori faptul ca il iubesti la fel de mult, ca el este extrem de important pentru tine si ca acest lucru nu se va schimba niciodata, indiferent de cati fratiori ar avea.


De asemenea, este indicat sa ii asculti toate temerile si sa le alungi pe fiecare in parte, astfel ca el sa se simta in siguranta.


Fa-l sa se simta important


Chiar daca bebelusul iti ocupa majoritatea timpului, este esential sa nu il respingi pe copil deoarece se poate simti ranit. Lasa-l sa stea langa tine atunci cand il speli pe bebelus, atunci cand il hranesti sau cand il schimbi. Mai mult decat atat, fa-l sa se simta util si roaga-l sa te ajute cu diverse lucruri (sa aduca un prosopel, sa inchida televizorul, sa ii distraga bebelusului atentia cu o jucarie etc). Multumeste-i de fiecare data si spune-i ca iti este de foarte mare ajutor.


Petreceti timp impreuna


Atunci cand bebelusul doarme petrece cateva clipe alaturi de copilul tau cel mare. Joaca-te cu el, vorbeste-i si arata-i ca il adori. Desigur, acest lucru trebuie facut de ambii parinti, insa de obicei copiii tanjesc mai mult dupa atentia mamei, astfel ca ea este „pionul” de baza.


Nu il refuza


Probabil ca din acest moment copilul va avea nevoie de dovezi prin care sa se asigure ca mama inca il iubeste, astfel ca te va pune la incercare. Incearca sa ii faci pe plac in limita posibilitatilor si sa nu ii refuzi anumite lucruri doar din ambitie sau pentru a-i da o lectie. Copilul are nevoie sa stie ca in continuarea conteaza pentru mama lui si ca aceasta inca il iubeste.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare