Cresterea copilului

#adolescenti #copii #parinti

Cum sa ramai calm cand adolescentul ia decizii pripite

Copiii fac adesea greseli si uneori iau decizii fara sa se gandeasca la consecintele pe termen lung.  Acest lucru se intampla mai ales in adolescenta, cand copiii incep sa se dezvolte, sa intre in diverse cercuri de prieteni, sa isi formeze opinii si o personalitate puternica. Adolescentii nu au experienta de viata necesara pentru a lua cele mai bune decizii in anumite situatii, insa nu trebuie sa uitam ca ei se afla acum in perioada in care se cred deasupra tuturor, cand stiu ca au foarte multe posibilitati si cand nu se gandesc prea mult la ce ramane in urma lor.


Rolul parintilor este acela de a le indruma pasii in directia cea buna, insa fara sa ii forteze sau sa ii certe. Parintele trebuie sa fie prietenul si indrumatorul copilului, ajutorul sau la nevoie si umarul pe care sa planga, dar niciodata seful sau judecatorul acestuia.


Asadar, cand copilul tau face alegeri neinspirate si isi asuma riscuri in mod impulsiv , este cazul sa gandesti si abia apoi sa actionezi. Nu critica, nu trage concluzii fara nicio baza si nu il pedepsi. Asezati-va impreuna la masa, lasa-l sa isi expuna problema si sa isi motiveze decizia, iar apoi adu-i si argumentele tale. Daca discutia se va desfasura cu foarte mult calm si ii vei aduce argumente solide pentru propunerile tale si contraargumente pentru ideile sale, in mod sigur problema este pe jumatate rezolvata. In plus, comportamentul tau da dovada de maturitate, iar tu esti un exemplu pe care el il urmeaza.


Iata cateva solutii pentru a ramane calm atunci cand adolescentul tau pare sa nu gandeasca deloc actiunile pe care le desfasoara


Numara pana la 10


Atunci cand adolescentul iti da o veste nu tocmai placuta, iar prima ta intentie este sa incepi sa il certi si sa ii reprosezi, ar fi mai bine sa numeri in gand pana la 10, sa inspiri puternic si sa te gandesti daca asta este chiar cea mai buna optiune pe care o ai.


In acest fel, vei avea posibilitatea sa discuti intr-un mod matur si rezonabil cu copilul tau, fara sa ridici tonul si fara sa te enervezi. In plus, o reactie implulsiva din partea ta nu il va face pe adolescent decat sa te ocoleasca atunci cand va avea probleme.


Gandeste-te ca putea fi mai rau


Daca adolescentul iti spune ca vrea sa mearga in club desi tu nu esti de acord cu acest lucru, gandeste-te cum ar fi fost sa iti spuna ca vrea sa renunte la scoala sau sa se mute de acasa in ciuda varstei fragede pe care o are. Desi pare de necrezut, sunt copii care fac acest lucru, iar parintii acestora sunt de cele mai multe ori neputinciosi.


Cel mai bine este sa ii permiti sa faca tot ce isi doreste (in limita bunului simt) si sa te multumesti cu faptul ca nu te minte. De asemenea, arata-te interesat de ceea ce urmeaza sa faca: cu cine se duce, unde este clubul respectiv, la ce ora se intoarce etc, fara sa pari prea bagacios. Incearca sa faci din aceasta discutie una prieteneasca si nu una sef – executant.


Paraseste incaperea


Ofera-ti spatiu fizic pentru a putea asimila si gandi problema pana in cele mai mici detalii, luand astfel cea mai buna decizie. Mergi la tine in camera, intinde-te pe pat, inchide ochii si rememoreaza discutia de mai devreme. Cand te vei intalni din nou cu adolescentul, vei avea cu siguranta cele mai bune solutii pentru ambele parti.


Aminteste-ti de tine


Maturitatea se dobandeste pe parcursul vietii, iar aceasta regula se aplica si in cazul tau, aminteste-ti de tine si de lucrurile pe care le faceai cand erai de varsta copilului tau. Poate  ca nu pot fi comparate din cauza optiunilor nelimitate pe care le au copiii acum, insa cu siguranta si tu faceai boacane care ii nemultumeau pe parintii tai. Fii intelegator si iertator, tocmai pentru ca atunci cand erai adolescent ti-ar fi placut sa ai niste parinti ca tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului