Cresterea copilului

#copil #educatie #parinte #cearta #familie

Cum sa reactionezi la certurile dintre frati

Majoritatea parintilor se confrunta cu certurile dintre copiii lor, insa nu stiu ca, de cele mai multe ori, acestea aduc si beneficii. Cei mici invata astfel sa faca anumite compromisuri si sa coopereze. Asadar, nu te grabi sa intervii intre fratiori atunci cand acestia au ceva de impartit, insa nu lasa situatia sa scape de sub control.

 

Pasul 1. Aminteste-le regulile

Atunci cand sunt intr-o dispozitie mai pasnica , aminteste-le care sunt regulile casei si ce anume astepti tu de la ei: faptul ca nu ai voie sa se loveasca, nu au voie sa isi vorbeasca urat sau sa se insulte , roaga-i sa fie generosi unul cu celalalt si sa invete mai degraba sa se sprijine, decat sa vina la tine si sa se acuze reciproc.

Ofera-le exemple concrete si discutati imrpeuna situatii prin care acestia au trecut si ce ar fi putut sa faca pentru a respecta regulile impuse de tine. Incearca sa folosesti un ton bland si sa eviti, in formularea exemplelor, negatiile. Copiii reactioneaza intr-un anumit mod pentru ca, de cele mai multe ori, nu gasesc o alta alternativa. Datoria ta este sa le prezinti mai multe cai pe care le pot urma.

Copiii imbratiseaza mai usor regulile daca acestea sunt formulate in termeni pozitivi. Asadar, in loc de “nu ai voie sa il lovesti pe fratele tau”, spune-i “decat sa il lovesti, mai bine jucati-va pe rand cu jucaria respectiva”.

Asigura-i ca iti pasa si de sentimentele fiecaruia. Inlocuieste certurile cu discutiile constructive. “Stiu ca erai suparat pe fratele tau, dar vorbeste cu el in loc sa il lovesti” ar putea fi o alternativa pentru a-l convinge pe cel mic ca intr-adevar il intelegi.

Pasul 2. Nu te grabi sa te implici

Chiar daca se cearta, de cele mai multe ori, copiii se bucura unul de compania celuilalt. Unul dintre motivele pentru care se comporta astfel este faptul ca au siguranta ca, indiferent de situatie, fratiorul sau surioara va fi intotdeauna acolo.

Daca cearta nu da semne de violenta, atunci ar fi mai bine sa te retragi si sa ii lasi sa isi rezolve problemele. La urma urmei, pot invata foarte multe din aceste conflicte. Tactica: “Daca nu sunteti cuminti, o sa va jucati separat” va functiona aproape intotdeauna, dar aplic-o doar atunci cand este absolut nevoie. Statisticile au aratat ca micutii care nu sunt despartiti prea des de parinti vor ajunge sa fie foarte apropiati chiar si la maturitate.

Nu ceda la manifestarile copiilor tai. Chiar daca unul dintre acestia este mai rasfatat si vrea sa te determine sa ii dai dreptate in fata celuilalt fratior, nu pica in plasa santajelor emotionale, mai ales ca celalalt copil se va simti nedreptatit si, in consecinta, frustrat. In acest fel, isi va pierde increderea in tine si va ajunge chiar sa nu se mai inteleaga deloc cu fratele sau surioara. Replica bine-cunoscuta :”Hai, lasa-l, ca este mai mic” a tinut in tensiune multe generatii de frati mai mari, nascand chiar sentimente de invidie si rivalitati. Mai bine asculta-i pe amandoi cu atentie si incearca sa gasesti un front comun, daca nu stii exact cine a declansat conflictul.

Pasul 3. Lasa-i pe copii sa fie furiosi

Primul impuls este sa ii pui la punct si sa ii determini pe frati sa se impace cat mai repede, uitand de orice suparare pe care au acumulat-o. Nu ii obliga sa treaca peste sentimentele lor atat de repede. Daca ii acorzi timp, copilul va invata cum sa isi exprime trairile si prin cuvinte, va invata mai apoi sa se controleze si sa aiba o atitudine pozitiva . In plus, verbalizarea sentimentelor il va tine departe de la a lua atitudine prin forta fizica.

Tine cont si de faptul ca, indiferent cat de mic ar fi, orice copil are nevoie si de o perioada pentru a fi singur. Incearca sa ii oferi fiecarui fratior un loc in casa care sa fie exclusiv al lor. Vor sti ca atunci cand au nevoie sa fie singuri sau sa se calmeze, vor avea un coltisor unde nu vor fi deranjati.

Pasul 4. Lauda-i atunci cand observi imbunatatiri

Cel mai simplu mod de a imbunatati relatia dintre cei doi frati este sa ii lauzi atunci cand acestia reusesc sa se inteleaga sau sa rezolve o problema fara sa mai apeleze la certuri sau la tine. Copiii adora sa iti atraga atentia si se simt mult mai motivati daca stiu ca beneficiaza de aprecierea ta. Asadar, explica-le ce anume ti-a placut la comportamentul lor, lauda-i si fii increzator ca situatia se va repeta si data viitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top