Cresterea copilului

#comportament agresiv #autism # copii autisti

Cum sa reduci comportamentul agresiv la copiii autisti

Autismul este o boala neurologica congenitala care afecteaza dezvoltarea cognitiv si sociala a copiilor. Inca nu a fost indentificata cauza genetica a bolii, insa factorii in general sunt asociati cu genetica, conceptia si sarcina.

Din pacate, in ziua de azi tot mai mult copii sunt afectati de aceasta boala mintala care variaza de la o forma usoara pana la una foarte severa si sper disperarea parintilor, nu exista inca niciun leac in tratarea acesteia. Terapiile educationale si medicatia sunt singurele lucruri care pot ajuta o persoana care sufera de autism.

Un alt aspect neplacut al acestei boli este ca are ca efect secundar comportamenul agresiv . Astfel, copiii autisti sunt recunoscuti de obicei pentru comportamentul violent si furios pe care il au uneori, iar partea neplacuta este ca parintii trec de multe ori peste aceste iesiri, motivand ca acei copii sunt deja supusi unei boli drastice.

Totusi, parintii sunt datori sa il invete pe copil sa faca deosebirea dintre bine si rau si sa nu accepte astfel de iesiri care, in primul rand, il pot face pe el sa sufere deoarece va fi din ce in ce mai respins de catre grupuri si tot mai izolat de societate.

Iata cateva sfaturi pentru a reduce comportamentul agresiv in cazul copiilor:

Cauta ajutor specializat


Exista foarte multi medici si psihologi specializati in autism. Acestia sunt in masura sa discute cu copilul, dar si cu tine si sa iti dea sfaturi utile despre cum sa ii vorbesti micutului, cum trebuie sa te porti cu el, ce sa ii permiti si ce nu, care sunt cele mai bune metode de invatare etc.

Specialistul iti va vorbi cu siguranta si despre comportamentul agresiv si iti va da foarte multe detalii despre cum poti preveni acest lucru.

Chiar daca te-ai informat si ai citit extrem de mult referitoar la aceasta boala, medicul este in masura sa iti dea sfaturi utile personalizate pentru copilul tau, in functie de anumite aspecte din viata lui.

Desigur, doctorul va avea nevoie de o perioada in care va analiza si observa copilul, astfel incat sa descopere factorii care suc la comportamentul agresiv. De indata de gaseste sursa si determina motivul agresivitatii, poate implementa un plan care sa intervina in rectificarea comportamentului.
 

Ai grija la sensibiltatea simturilor


De cele mai multe ori, copiii autisti care prezinta semne de agresivitate sunt tulburati de sensibilitatea simturilor. Sunetele puternice, mirosul urat sau anumite atingeri sunt factori care pot declansa un comportament nedorit. Este destul de greu sa controlezi aceste lucruri, intr-adevar, insa incearca sa indepartezi imediat sursa care il afecteaza, fie ca este vorba despre zgomote puternice, mirosuri neplacute si altele.
 

Invata-l sa comunice


Uneori, copiii autisti sunt agresivi pentru ca incearca sa iti transmita un mesaj si le este dificil sa o faca pe alta cale. Nu uita ca orice persoana care sufera de autism are o problema reala cu vorbitul, lucru care duce la frustrari si accese de furie.

Incearca, inca de la o varsta frageda sa comunici foarte mult cu copilul tau, prin orice metode. Vorbeste cu el, invata-l anumite semne si alte lucruri care il vor ajuta sa comunice cu usurinta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului