Cresterea copilului

# stimulare minte copil #crestere copil #copil

Cum sa stimulezi mintea copilului tau

Parintii vor intotdeauna sa ofere ce este mai bun copilului lor. insa, vor exista mereu discutii cu privire la ce anume este cel mai bun: care jucarii sunt potrivite, care carti sunt educative, care programe TV sunt utile. Intr-un final, desi vei putea afla zeci de opinii ale unor experti in domeniu, decizia este a ta. De aceea, in acest articol ti-am expus cateva sfaturi cu privire la cum poti stimula mintea copilului tau cu ajutorul jucariilor, al muzicii, al cartilor etc.

Jucariile potrivite

in prezent exista multe jucarii care pot contribui la dezvoltarea armonioasa a inteligentei copilului tau. Criteriul principal dupa care acestea ar trebui alese este reprezentat de varsta celui mic. De exemplu, in jurul varstei de 1 an, coordonarea ochi-mana este deja dezvoltata, astfel acesta poate avansa spre jucarii care implica identificarea formelor, sortarea, construirea, asa cum este cazul jucariilor Lego. Doar asigura-te ca acestea sunt potrivite varstei celui mic.

De la varsta de doi ani, jucariile cu ajutorul carora copilul poate reproduce ceea ce vede la parintii sai devin atractia principala: telefoane de jucarie, camioane, trenuri, ustensile de bucatarie etc.

Cititul

Sunt multe efecte pozitive pe care cititul le poate aduce unui copil. Este de recomandat sa stabilesti inca de cand este mic un interval in care sa-i citesti povesti inainte de culcare. Unul dintre cele mai bune moduri prin care poti afla ce carti sunt recomandate pentru varsta celui mic este consultarea cu un bibliotecar. Primele carti ale copilului tau ar trebui sa fie scurte si simple, ilustrate intr-un mod clar si inteligent.

In jurul varstei de doi ani, copilul tau va incepe sa aprecieze cartile. Pe langa faptul ca va incepe sa le acorde o atentie speciala, acesta va stii care este orientarea potrivita si directia in care trebuiesc rasfoite paginile.

Muzica si televizorul

Este sustinut faptul ca un fetus poate auzi muzica in pantecele mamei si poate recunoaste chiar si dupa nastere cantece pe care le-a auzit in uter. Asa cum este cazul copiilor expusi la carti care vor creste cu pasiunea lecturii, la fel se intampla si in cazul copiilor expusi timpuriu la muzica, care probabil o vor aprecia pentru tot restul vietii.

Despre televizor exista atat pareri pro, cat si pareri contra. Exista parinti care interzic cu strictete utilizarea TV-ului, in timp ce altii se folosesc de acesta pe post de babysitter, uitandu-si copiii in fata ecranului pentru ore bune. Ca si cu orice alta sursa de divertisment, echilibrul este cheia. Urmarirea unei emisiuni educative alaturi de copilul tau poate fi precum citirea unei povesti. Puteti discuta despre diferite aspecte ale emisiunii pe parcursul acesteia, iar la final le puteti raspunde la intrebarile lor si le puteti adresa altele.

Sursa foto: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului