Cresterea copilului

#familie #rude #unchi #matusa #bunica #soacra #var #rude dificile #reuniune #sarbatori

Cum sa te porti cu rudele dificile

Reuniunile de familie reprezinta un prilej de bucurie si o ocazie de a te inconjura de cei dragi. Exista totusi situatii in care anumiti membrii ai familiei te fac sa te simti inconfortabil. Cum reactionezi?

 

 

Cumnatul intrece deseori masura prin comentarii nepotrivite care te jeneaza, unchiul se amuza chiupindu-te de obraji asa cum facea cand erai mica, bunica te intreaba tot timpul cand ai de gand sa te casatoresti, soacra este atenta la orice detaliu si crede ca are intotdeauna dreptate. Te regasesti in una dintre situatiile de mai sus?

Prima reactie este sa iti pierzi cumpatul si sa iti strici buna dispozitie. Si totusi, cand e vorba de o  reuniune de familie, trebuie sa fii amabil, politicos si mai ales, sa nu te enervezi. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa faci fata unor astfel de situatii.

Fa haz de necaz

De ce sa te superi, cand poti trata cu umor toata situatia? Daca unchiul vrea sa te ciupeasca de obraji, atunci ciupeste-l si tu, dar rasplateste-l apoi cu un pupic mare. In mod sigur se va simti foarte rasfatat.

Bunica tot insista ca nu e de acord cu moda asta de a locui impreuna cu iubitul si vrea sa te casatoresti? Atunci intreab-o cum era pe vremea ei, cum si-a cunoscut sotul, dupa cat timp s-au casatorit si cum a fost viata lor impreuna. E posibil sa te surprinda placut si va veti bucura impreuna de amintirile frumoase.

Pentru orice situatie exista o solutie haioasa, care te va binedispune atat pe tine, cat si pe cei din jurul tau.

Gaseste-ti aliati

Probabil ca in familia ta nu esti singura pe care o deranjeaza obiceiurile rudelor tale. Incearca sa gasesti persoanele care iti impartasesc punctul de vedere si nascociti solutii impreuna. De exemplu, puteti pune la punct detaliile referitoare la organizarea reuniunii de familie: ora, persoanele prezente, locatia.

Incercati sa va alcatuiti o lista cu subiecte de conversatie si diferite activitati interactive. Un joc sau un concurs va inveseli atmosfera si ii va mobiliza pe toti membrii familiei.

Comunica cu partenerul si aduceti-va aminte ca indiferent de situatie, formati o echipa, asa ca trebuie sa aveti grija unul de celalat. Stabiliti-va semne care sa va informeze de starea pe care o aveti intr-un anumit moment. De exemplu, daca nu te simti bine, il atentionezi printr-o strangere de mana. In momentul in care iti treci mana prin par, inseamna ca simti nevoia sa iei o gura de aer. Va veti amuza pe seama codului secret si va veti mentine zambetul pe buze.

Foloseste-ti capacitatea de a fi indiferent

In cadrul familiei sunt persoane cu obiceiuri care te deranjeaza. Poti trata situatia cu indiferenta. Nu le intoarce spatele nepoliticos, dar incearca sa iti indrepti atentia asupra rudelor cu care nu ai ocazia sa te vezi prea des. E un prilej bun de a va tine la curent cu noutatile din viata fiecaruia.

Invita multe persoane

Poate parea ciudat, dar cu cat inviti mai multe persoane, cu atat le va fi mai greu rudelor dificile sa se faca remarcate. Coversatiile intre invitati se vor lega mult mai repede.

Foloseste-ti calitatile adaptive

Daca esti o persoana care se poate adapta usor, incearca sa intelegi cum e persoana de langa tine si sa te mulezi caracterului acesteia.

De exemplu, te afli langa o persoana careia ii place sa aiba intotdeauna dreptate. Intra in  conversatie si sustine-o in ceea ce spune. 

Rudelor tale le place sa fie in centrul atentiei. Atunci cere-le un sfat sau o parere si vor fi mai mult ca sigur incantate sa iti impartaseasca amanunte din propria experienta.

Daca te afli langa cineva care nu se mai opreste din vorbit, asculta si insista pe un subiect care ti-a atras atentia.

Trucurile prezentate te ajuta sa treci mai usor peste eventualele momentele deranjante ale unei reuniuni de familie.  Incearca sa-ti amintesti ca te afli acolo pentru ca vrei sa revezi personele care iti sunt dragi si carora le-ai simtit lipsa, in ciuda obiceiurilor care te pot deranja.

Ai trecut prin situatii asemanatoare si ai facut fata cu brio? Te asteptam sa ne impartasesti experienta ta!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului