Cresterea copilului

#sarcina #relatie #cuplu

Cum sa te porti cu sotia in perioada sarcinii

Perioada sarcinii este foarte frumoasa pentru o gravida, insa este inevitabil sa apara si momente mai putin placute, momente de tensiune sau mici depresii . Insa tu, sotul ei, o poti ajuta sa treaca mai usor peste aceste mici probleme si sa ii faci viata mai frumoasa.


Cautati impreuna informatii despre sarcina


Arata-i ca iti pasa si cititi impreuna despre tot ce inseamna o sarcina, despre cum trebuie sa se menajeze gravida, despre cum trebuie ingrijit sau hranit bebelusul in primele luni de viata. Implica-te activ in tot procesul de cautare a informatiilor, chiar si atunci cand nu sunteti impreuna. De exemplu, daca gasesti un articol interesant atunci cand esti la locul de munca, trimite-i-l pe mail sau printeaza-l si mai parcurgeti-l inca o data, impreuna.


Mergeti impreuna la controale


Inca din primele  saptamani de sarcina, insoteste-o la toate controalele medicale, in limita timpului disponibil. Este destul de dificil pentru o gravida sa stea singura in sala de asteptare, iar la final sa nu aiba cu cine sa imparta vestile bune sau informatiile proaspete. Si chiar daca uneori merge insotita de mama, sora sau prietena cea mai buna, in mod sigur prefera ca tatal copilului ei sa fie acolo, langa ea.


Planuiti impreuna


Stabiliti impreuna cum veti amenaja camera copilului , ce nume ii veti pune, ce nasi ii veti alege etc. Puneti pe hartie toate variantele, veniti cu argumente pro si contra si decideti impreuna. Nu doar ca este un lucru absolut normal, ci si unul distractiv, care va va bine dispune si apropia in acelasi timp.


Ajut-o in treburile casei


Probabil stii deja ca o femeie insarcinata este mai sensibila, iar pe parcursul celor 9 luni nu are voie sa depuna efort fizic sau sa ridice greutati, chiar daca sarcina nu este una cu risc. Ajut-o cat poti de mult cu treburile casnice, chiar daca ea nu te roaga. Ofera-te tu si demonstreaza-i ca esti un sot atent si grijuliu.


Fii rabdator


Schimbarile hormonale care apar in perioada sarcinii, ii pot oferi gravidei schimbari bruste la nivel psihic, provocand uneori mici depresii, stari de nervozitate sau chiar crize de plans. Nu te enerva daca iti reproseaza fara motiv anumite lucruri sau daca se enerveaza fara un temei real. Incearca sa intelegi aceste stari si sentimente pe care le intampina si spune-i ca poate discuta cu tine orice problema ar avea. O conversatie deschisa,  sincera, pe indelete o va ajuta pe gravida sa se descarce si sa se simta mai bine, mai ales daca tu arati empatie .


Spune-i ca este frumoasa


Tot din cauza schimbarilor hormonale, gravida poate incepe sa aiba nemultumiri vis-a-vis de aspectul sau, motiv pentru care are nevoie sa auda, mai des decat inainte, cat de frumoasa este. Fa-i periodic complimente (fara sa le ceara). In acest fel o vei ajuta sa treaca peste aceste stari de indispozitie.


Ofera-i mici atentii


Daca ai putea sa vii in mod regulat  cu mici atentii care constau in flori, dulciuri sau alte lucruri marunte care ei ii plac, in mod sigur o vei bine dispune si te va iubi si mai mult. Nu trebuie sa ii oferi lucruri scumpe, ci mici atentii care ii aduc zambetul pe buze.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului