Cresterea copilului

#incapatanat #personalitate #parinte #scoala #familie #educatie #copil

Cum sa te porti cu un copil incapatanat

Copilul tau este micul dictator al casei si nimeni nu pare sa ii intre in voie. Unii ar spune ca este un lider innascut, insa pe tine te scoate din sarite cu incapatanarea sa. Profita de temperamentul acestuia si transforma defectele micutului in calitati.

 

Pasul 1. Lasa-l pe copil sa isi expuna punctul de vedere

De cele mai multe ori, simplul fapt ca iti asculti copilul reuseste sa faca minuni. Persoanele incapatanate tin cu tot dinadinsul sa isi expuna punctul de vedere; acelasi lucru se intampla si cu prichindelul tau.

Chiar daca este doar un copil, acesta simte nevoia sa fie respectat. Incearca sa gasesti o intelegere de mijloc, astfel incat sa ii dai senzatia ca nimeni nu pierde in aceasta situatie. Va aprecia posibilitatea de a negocia ceea ce isi doreste si se va simti mult mai bine atunci cand va reusi sa isi indeplineasca dorintele, chiar daca doar pe jumatate.

Sunt insa situatii in care compromisurile nu mai au loc, pentru ca tot parintii stiu mai bine ce anume trebuie sa faca. In cazul acesta, ai totusi datoria sa il asculti pe copilul tau. Chiar daca raspunsul va ramane tot “nu”, de multe ori vei observa ca pentru cel mic nici nu mai conteaza ce spui tu; acesta vrea pur si simplu sa fie ascultat si te va trage de maneca pana cand va avea parte de atentie.

Atentia pe care i-o acorzi il va indemna pe copil, mai tarziu, sa discute deschis orice problema, pentru ca va fi deja un adept al comunicarii. In plus, il vei invata pe micut cum sa isi argumenteze o idee si eventual, sa aduca lucrurile in favoarea sa.

Pasul 2. Invata-l sa cedeze

Majoritatea parintilor ii invata pe copiii lor faptul ca este mai bine sa cedeze un lucru in favoarea altcuiva, in loc sa il pastreze pentru sine. Intentia este laudabila si il va determina pe cel mic sa devina o persoana generoasa. Atentie insa! Aceeasi regula de bun-simt poate da nastere unor frustrari; copilul tau se poate simti mereu pe al doilea plan; de asemenea, acestal poate intelege ca este bine sa fii mereu pe locul doi.

Important este ca cel mic sa stie ca exista consecinte pentru orice. In acest mod, va putea cantari o situatie pe indelete si va lua decizia cea mea buna. De exemplu, daca acesta refuza sa isi imparta jucariile cu altcineva, subliniaza-i ca, daca nu este generos, atunci prietenul de joaca va proceda in acelasi fel. Daca insa vor face jucarii , atunci amandoi se vor juca pe rand cu toate obiectele.

Pasul 3. Fii un exemplu

Aschia nu sare departe de trunchi, asa ca sunt sanse mari ca firea incapatanata sa fie mostenita de la membrii familiei. Ca parinte, ai o influenta majora asupra copilului tau, asadar comportamentul tau trebuie sa se imbunatateasca simtitor.

De cate ori nu ti s-a intampla sa te certi cu partenerul in fata copilului? Cat timp ai pierdut negociind cine spala vasele, duce gunoiul sau scoate cainele la plimbare? Toate acestea sunt observate de cel mic si intelese ca fiind modul normal de a actiona. Revizuieste-ti comportamentul, invata sa fii mai tolerant, pentru a constitui un exemplu pentru copilul tau.

Pasul 4. Trateaza-l pe copilul cel incapatanat ca pe orice alt copil

Unele zile pot deveni adevarate teste de rezistenta atunci cand te confrunti cu incapatanarea copilului tau. Daca nimic nu pare sa dea roade, apeleaza la doua solutii extreme:

  • Ofera-i iluzia alegerii; de exemplu, daca micutul nu poate sa doarma dupa-amiaza, spune-i ca nu este obligat sa adoarma, insa trebuie sa stea in acel interval de timp in pat. Vei observa ca se va plictisi repede de rasfaturi si va adormi imediat. Ii oferi insa iluzia ca poate proceda asa cum isi doreste.
  • Lasa-l sa faca ceea ce isi doreste, in anumite limite. Daca vrea sa se joace cu pasta de dinti, foarte bine, atata timp cat se si spala pe dinti. In felul acesta veti putea ajunge la o intelegere mult mai repede si vei fi scutit de batai de cap.

Tine minte insa ca toata aceasta incapatanare se va transforma, atunci cand copilul va deveni mai matur, in putere de decizie. Atfel, vei fi multumit sa observi cum copilul tau a devenit o persoana independenta, capabila sa se sustina singur in fata celorlalti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului