Cresterea copilului

#copii #comunicare copii #adresare copil #conexiune copil #sfaturi parinti

Cum sa-ti faci copilul sa te asculte cu adevarat

Un rol major in disciplinarea copilului tau il are modul in care stii sa comunici cu el. Felul in care tu ii vorbesti il va invata pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile de ascultare si comunicare.
 

Extrase din sfaturile mai multor parinti care au reusit sa-si determine copiii sa-i asculte cu adevarat si care si-au impartasit parerile online, iata cateva invataturi pretioase care te vor ajuta sa comunici mai bine cu micutul tau.

Creeaza o conexiune cu el inainte de a-i cere lucruri

Incearca sa-i atragi atentia copilului tau inainte de a-i solicita sa faca ceva. Fa-l sa te priveasca in ochi si sa te asculte, fara a-i da insa impresia ca este controlat sau manipulat.

Adreseaza-i-te direct

Daca intentionezi sa-i ceri ceva, incepe prin a-i striga numele. Nu te exprima evaziv, precum "Cineva trebuie sa-si stranga jucariile". Atentia lui nu se va canaliza in directia corecta.

Formuleaza-ti concis si clar cererile

Daca intentionezi sa il rogi sa faca ceva, spune-i exact ceea ce vrei inca din prima propozitie pe care i-o adresezi. Daca amani momentul sau ii dai informatii trunchiate in legatura cu ceea ce vrei de la el, va crede ca esti derutata si iti va subestima autoritatea.

Vorbeste pe intelesul lui

Nu incerca sa complici frazele cu cuvinte pompoase al caror sens nu il cunoaste, da-i informatii pe care sa le poata intelege. Ia exemplu din felul in care vorbeste el cu prietenii sau si adreseaza-i-te in acelasi registru semantic, va veti apropia mai mult.

Asigura-te ca a inteles mesajul

Dupa ce i-ai transmis o informatie, pune-l sa repete ce i-ai spus. Daca nu a tinut minte, inseamna ca sarcina este prea grea sau neadecvata varstei si nivelului sau de intelegere.

Adopta comunicarea bazata pe rasplatii

Explica-i de ce trebuie sa faca anumite lucruri si ce beneficii va avea daca le face. De exemplu, atunci cand il trimiti sa se imbrace, formuleaza cererea in asa fel incat sa scoti in evidenta ca, daca o face, va avea posibilitatea sa iasa afara si sa se joace cu ceilalti copii.

Concentreaza-te pe pozitivitate si evita negatiile

Daca face ceva nepotrivit sau gresit intr-un anumit moment, evita sa ii interzici sa faca acel lucru. Explica-i de ce activitatea sa este mai potrivita pentru un alt context decat cel in care o face. Un exemplu in acest sens este jucatul cu mingea in casa, caz in care tu ar trebui sa ii sugerezi ca afara, intr-un loc special amenajat, este mai placut sa se joace cu mingea, pe cand in casa sunt mai potrivite alte jucarii.

Sursa foto: astrugglingreader.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare