Cresterea copilului

#depresie #bebelus #parinti

Cum sa treci peste depresia postnatala

nasterea unui copil este un moment unic pentru cei doi parinti, dar in special pentru proaspata mamica. Aceasta traieste sentimente unice, deosebit de frumoase, care insa pot fi umbrite de anumite temeri. Din nefericire, de la instalarea acestora pana la aparitia depresiei postanatale nu este decat un pas.


Am cerut ajutorul psihoterapeutului Anda Pacurar care ne-a explicat cum poate o proaspata mamica sa faca fata depresiei postnatale.


Reporter: Ce este depresia postnatala?


Anda Pacurar: Se poate spune ca este un subiect la moda, adica pe masura ce noi am inceput sa aflam de tot felul de diagnostice, am inceput sa le si traim. Pana sa stim de depresia postpartum, cele mai multe femei nu o traiau. Este cumva o auto profetie pe care si-o face femeia insarcinata: se asteapta sa fie trista sau sa dezvolte anumite comportamente sau anumite simptome dupa ce naste. Pe de-o parte este firesc pentru ca ea se pregateste si se afla intr-un proces si intr-o schimbare foarte mare. Nu stie ce o asteapta dupa ce va naste si este normal ca atunci cand iti este teama de schimbare si necunoscut sa incerci sa construiesti niste scenarii in ideea de a te pregati.


Rep: Care sunt cauzele aparitiei depresiei postnatale?


Anda Pacurar: Din pacate pregatirea femeii gravide, de cele mai multe ori este negativa: pe de-o parte este nerabdarea de a vedea copilul, de a stii ca totul este in regula, dar pe de alta parte se asteapta ca viata ei sa se schimbe radical, ceea ce in mare masura asa este. Totusi asta nu inseamna ca schimbarea va fi negativa.
Femeia, de fapt, se teme ca odata cu aparitia copilului va pierde ceva: fie relatia de cuplu, atat de intens construita pana in momentul nasterii copilului, fie traiectoria profesionala. De multe ori gandurile femeii sunt inconstiente si acesta este motivul pentru care femeile dezvolta tot felul de simptome.


Un alt motiv pentru care apar astfel de simptome este acela ca dupa nastere simturile mamei sunt foarte acutizate. Si atunci orice vede in preajma ei, poate sa vada ca pe un pericol si sunt mame care traiesc foarte acut teama ca pot face rau copilului sau ca vreun obiect din casa poate face rau copilului. Sunt ganduri care le trec prin minte, insa asta nu inseamna ca si-au pierdut mintile, nu inseamna ca ar trebui sa faca ceva in directia asta, ci doar sa inteleaga ca pur si simplu simturile lor sunt acutizate. Cu cat o mama incearca sa isi controleze gandurile negative care ii vin, cu atat mai mult le dezvolta.


Rep: Ce poate face o proaspata mamica?


Anda Pacurar: Este important ca mama sa isi faca in continuare timp pentru ea, pentru cuplu si sa ia pauze, dar in acelasi timp sa pastreze legatura cu copilul si sa nu incerce sa fuga de el. In momentul in care mama fuge de copil in ideea de a nu-i face rau, de fapt, inconstient fuge pentru a nu pierde viata profesionala sau amoroasa.


Reporter: Cum restabilim relatia de cuplu dupa nasterea unui copil?


Anda Pacurar:
In general, relatia de cuplu este putin zdruncinata dupa nasterea bebelusului deoarece partenerii nu mai au acelasi timp pentru ca poate sunt obositi, stresati si dinamica lor a fost schimbata. Doar daca isi propun si daca au curajul, pot avea in continuare o relatie de cuplu frumoasa. Vor fi perioade  in care vor fi prea obositi pentru a  se conecta unul cu celalalt, dar o pot face programat. Adica pot programa anumite iesiri sau anumite momente ale cuplului. Si incet se dezvolta curajul de a pleca de langa copil pentru ca foarte multe cupluri spun ca nu mai simt nevoia de a pleca fara copil deoarece nu mai au curajul sa isi gandeasca viata independent de micut. Atunci cand isi dedica viata copilului in acest fel , negandu-si nevoile individuale sau cele de cuplu, ajung sa puna foarte mare presiune pe copil si sa aiba asteptari nerealiste de la el si nu vor reusi sa il faca pe copil sa fie independent, tocmai pentru ca ei nu sunt independenti.



 

 

Reporter: Gina Marin

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului