Cresterea copilului

#gravida #nastere #sarcina #insarcinata #bebelus

Cum sa treci peste frica de a naste

Nimeni nu a spus ca va fi cel mai usor lucru din viata ta, insa cu siguranta momentul in care iti vei tine in brate te va face sa uiti de toate clipele dificile. Cu toate acestea, nu sunt putine viitoarele mamici care se panicheaza cu cat se apropie tot mai mult de nastere. Acest lucru duce la complicatii medicale, ce pot pune in pericol atat mama cat si bebelusul.

Printre semnele care iti dau de inteles ca suferi si tu de frica excesiva de momentul nasterii sunt:
 

  • simti ca ai dificultati in a respira
  • transpiri excesiv
  • atacuri de panica
  • deshidratare
  • frica de moarte sau frica de a pierde controlul asupra corpului
  • imposibilitatea de a vorbi sau de a gandi coerent

 

Iata cateva modalitati care te vor ajuta sa iti controlezi nervii si emotiile inainte de nastere.
 

Informeaza-te
 

In loc sa asculti povestile mamei tale sau ale prietenelor, despre ce sarcina complicata au avut, mai bine te-ai informa din mijloace obiective, pentru a sti exact ce se va intampla cu corpul tau.

Daca vrei sa discuti cu cineva pentru a-ti indeparta nelinistile, atunci adreseaza-te medicului. Acesta este cel mai in masura sa-ti vorbeasca despre aceste momente si de asemenea, este singurul care iti poate da sfaturi competente.

Afla mai multe despre optiunile pe care le ai si alege varianta care ti se potriveste cel mai bine. Nu in ultimul rand, inscrie-te la cursuri pregatitoare, care te vor invata cum sa respiri eficient pentru a diminua durerile in timpul nasterii, cum sa iti controlezi emotiile si sa mai diminuezi stresul.

Incepe prin a citi informatii in carti de specialitate. Gasesti o lista a celor mai bune carti despre sarcina si nastere in articolul 5 carti utile pentru viitoarele mamici.

Totusi, sunt unele informatii pe care nici macar in carti nu le vei gasi, raspunsuri la intrebarile si dilemele tale.  Afla mai multe in articolul 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sarcina.

In ziua de astazi exista suficiente alternative pentru femeia gravida, iar tu poti alege varianta care ti se potriveste cel mai bine. Invata sa controlezi durerea in timpul nasterii cu ajutorul cursurilor Lamaze. Afla tot ce trebuie sa stii despre nasterea naturala, dar si despre cezariana. De asemenea, procedurii clasice de nastere i se adauga si alte optiuni: Nasterea sub apa sau Nasterea cu ajutorul hipnozei. Iar daca te tenteaza anestezia epidurala, cantareste atat avantajele, dar si dezavantajele acesteia.
 

Fii realista
 

Din punct de vedere fizic, nasterea nu va fi cel mai placut moment din viata ta, insa asta nu inseamna ca trebuie sa iti petreci ultimele saptamani de sarcina panicandu-te in legatura cu durerile pe care le vei simti, complicatii de care ai auzit ca le-a avut vecina etc.

Incearca mai bine sa faci o schimbare de atitudine si sa te gandesti ca nasterea este un proces al corpului tau, proces in care tu poti ajuta destul de mult. Respirand in mod corect, ascultand indicatiile doctorului, pastrandu-ti calmul, ingrijindu-te pe toata perioada sarcinii, iti sporesti sansele ca nasterea ta sa nu fie atat de infioratoare precum crezi.


Cauta sprijin
 

Vei avea surpriza sa descoperi ca nu vei mai fi atat de speriata daca in timpul nasterii va fi partenerul langa tine.

Daca aceasta optiune nu iti surade, atunci asigura-te ca cel putin inainte de moment, te inconjori de persoane care te pot sustine moral: mut-o pe mama sau pe soacra la tine pentu a-ti tine companie si a te ajuta in permanenta, discuta cu prietenii la telefon si vorbeste cu personalul medical care te va asista la nastere.

Un mediu primitor, familiar, te va face sa mai uiti de frica si sa te relaxezi. Pune-i pe toti in alerta si roaga-i sa iti fie alaturi si in ziua nasterii, chiar daca in sala vei dori sa fii singura.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului