Cresterea copilului

#mama #bebelus #nou-nascut # vizita la maternitate

Cum sa vizitezi o mama cu un nou-nascut

Nasterea unui bebelus este un moment deosebit pentru o mama. Chiar daca vrea sa-l impartaseasca cu toate rudele si toti prietenii, toti apropiatii trebuie sa tina cont de cateva reguli simple pentru a usura mama de stress. Afla cum sa vizitezi o mama cu un nou-nascut .

Dupa nasterea unui copil, mai ales a primului nascut, mamele au o perioada dificila. Lipsa de somn provocata prioritatea nevoilor bebelusului poate duce la o atitudine nervoasa si iritabila pentru mama fata de musafiri sau apropiati.

Daca vrei sa faci o vizita si sa cunosti nou-nascutul, afla care sunt regulile de care trebuie sa tii cont.
 

Vizita anuntata si neconventionala


In functie de timpul care a trecut de la nastere, proaspata mamica revine incet la rutina ei de ordine si curatenie, in putinul timp pe care il are liber.

Trebuie sa anunti o vizita, indiferent daca relatia voastra de pana acum iti permitea sa apari neanuntat . Risti sa ajungi intr-un moment nepotrivit, cand bebelusul tocmai a adormit, iar mama spera si ea sa inchida ochii cateva zeci de minute.

Pentru ca micutul i-a ocupat tot timpul, nu te astepta sa gasesti o casa perfect ordonata si nici o gazda care sa fie la fel de saritoare ca de obicei. Anunta-ti vizita cu cel putin cateva ore inainte, pentru a-i da timp mamei sa solicite ajutor in a pune la punct totul inainte de sosirea ta.

In functie de gradul de apropiere intre tine si mama, o poti ajuta si tu. Ofera-te sa speli vasele sau sa duci gunoiul. Daca ajutorul tau este refuzat de doua ori la rand, nu insista, deoarece uneori e mai complicat pentru mama sa-ti explice cum sa faci totul exact dupa dorintele ei decat sa faca totul ea mai tarziu.
 

Siguranta si confortul bebelusului


Spala-ti intotdeauna mainile inainte de a intra in camera cu bebelusul. Multe mame au foarte multa grija sa nu-l expuna pe micut la prea multi germeni in primele saptamani de viata.

Dupa ce ti-ai spalat bine mainile si esti pregatit sa atingi bebelusul, spune-i si mamei ca te-ai spalat in cazul in care nu te-a vazut, pentru a nu contribui la lista ei lunga de griji.

Evita deodorantele care miros prea puternic si orice parfum sau lotiune de corp parfumata atunci cand vizitezi un nou-nascut. Micutii sunt foarte sensibili in primele saptamani si, daca mirosul nu ii deranjeaza, atingerea ta, prin care substantele chimice din cosmeticele pentru adulti ajung pe pielea lui, ii poate provoca iritatii.

Chiar daca esti incantat de bebelus, nu petrece prea mult timp cu el. Mamele vor sa petreaca cat mai mult timp cu micutii. Daca bebelusul plange, las-o pe mama sa il linisteasca, eforturile tale ar putea agrava starea micutului.
 

Cadouri pentru bebelus si mama


In primele saptamani de viata, bebelusii nu au nevoie de jucarii. Cadourile folositoare includ scutete, servetele umede speciale pentru bebelusi si haine de calitate (evita materialele sintetice).

Proaspata mama nu are timp sa mai mearga acum la magazin, asa ca orice consumabil de calitate pentru bebelus va fi foarte apreciat.

Un alt cadou util este mancarea. Mama nu mai are timp de gatit acum, astfel ca mancarea adusa de tine, fie pentru ea, fie pentru restul familiei va fi binevenita.

Consulta lista de alimente pe care femeile nu au voie sa le consume cat timp alapteaza inainte sa mergi la cumparaturi. Evita semi-preparatele si mancarurile cu prea multa sare, zahar sau grasimi: mama are nevoie sa manance sanatos pentru a-si putea hrani bebelusul!

Daca vei tine cont de toate sfaturile de mai sus atunci cand vizitezi o mama cu un nou-nascut, tactul si atentia ta nu vor ramane neobservate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului