Cresterea copilului

#sex #adolescent #parinte #discutie

Cum sa vorbesti cu adolescentul despre sex

Discutiile despre sex reprezinta un moment delicat atat pentru adolescentul tau, dar si pentru tine. Cu toate acestea, tu esti singurul care ii poate oferi o buna educatie sexuala si informatii corecte in ceea ce priveste relatiile intime. Iata cateva modalitati prin care poti trece peste jena momentului si ii poti da cele mai bune sfaturi copilului tau.
Inainte de a trece la discutii, trebuie sa stii ca in urma unui studiu a reiesit ca aproximativ 50% dintre adolescentii cu varste intre 14-17 ani au declarat faptul ca deja au avut primul lor contact sexual. Asadar, cu cat copilul tau inainteaza in varsta, cu atat este mai probabil ca va dori sa isi inceapa viata sexuala.
Cu toate ca adolescentii, de cele mai multe ori, creeaza un zid de rezistenta intre ei si parinti, acestia au declarat faptul ca cea mai mare influenta asupra lor o au chiar parintii, nu televizorul sau asa-zisii prieteni. Porneste cu aceste informatii la drum si vorbeste cat mai repede cu adolescentul tau despre sex.
Nu ii tine o predica
Nu trebuie sa abordezi neaparat tehnica traditionala – amandoi stati asezati la masa, deschideti subiectul o singura data, pentru ca apoi sa nu mai vorbiti niciodata despre acest lucru.
Ideal ar fi sa profiti de orice ocazie pe care o ai - un film la televizor, in masina, cand discutati despre diferite situatii de la scoala sau despre prieteni. De asemenea, povesti cu care adolescentul tau poate relationa si care se gasesc peste tot pe internet, printre prietenii de familie sau la scoala constituie un inceput.
Discutia insa nu trebuie sa se rezume doar la explicarea procesului biologic, ci si la implicatiile pe care le presupune sexul: experienta, respect, dragoste, sentimente, valori. Mai presus de orice, asculta-l pe copilul tau. Majoritatea parintilor se rezuma la a formula reguli, fara a lua in considerare si parerile adolescentului.
Evita sa il tragi la raspundere
Unul dintre motivele pentru care copiii nu cer sfatul parintilor este pentru ca se tem ca vor fi trasi la raspundere. Daca vrei sa vorbesti cu copilul tau despre sex, nu incepe sa faci glume pe seama acestuia sau sa il certi daca si-a inceput viata sexuala. Indeal ar fi ca mai intai sa oferi sfaturi, sa aveti o discutie onesta, abia mai tarziu vei afla daca si-a inceput viata sexuala.
Treci peste disconfortul momentului
Nimeni nu spune ca este usor sa vorbesti despre un astfel de subiect, mai ales daca adolescentul tau iti marturiseste ca deja este activ sexual. Insa este mult mai important sa treci peste jena momentului si sa ii oferi copilului tau informatii esentiale.
Nu iti neglija baiatul doar pentru ca ai impresia ca doar fetele trebuie sa fie atente cu viata lor sexuala
Daca vei avea aceasta atitudine, ii vei da impresia copilului tau ca doar fetele trebuie sa se protejeze, aceasta fiind responsabilitatea lor. Baietii insa se confrunta cu destule presiuni, mai ales din partea anturajului, care nu va pierde nicio ocazie pentru a face un pic haz de acesta pe tema sexului. Atat baietii, cat si fetele, pot fi destul de agresivi sexual, asa ca adolescentul tau trebuie sa stie sa se protejeze corespunzator, indiferent daca este vorba de fiica sau de fiul tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului