Cresterea copilului

#replici parinti #educare ciopii #crestere copii #ingrijire copil #copii #parinti

Cum vorbesti cu copilul tau? 5 replici la care trebuie sa renunti acum

Modul in care vorbesti copilului tau se reflecta din plin asupra modului in care se dezvolta, a comportamentului pe care il are si a adultului in care se transforma. Cuvintele sunt unul dintre cele mai puternice instrumente de disciplinare si invatare pentru copil, iar daca nu vrei ca micutul tau sa perceapa mesaje gresite ori sa fie afectat emotional, este indicat sa eviti cateva replici pe care parintii le folosesc frecvent!

1. "Sunt mandru de tine" - este o apreciere care suna frumos, dar care pune multa presiune in "carca" copilului si ii da de inteles ca tot ce face trebuie sa iti provoace tie mandrie. Este mai important sa inteleaga ca ceea ce face este bine pentru el. Inlocuieste mai degraba cu "ma bucur pentru tine", "bravo tie", "ai reusit un lucru minunat".

2. "Pentru ca asa spun eu" - e o greseala frecventa printre parinti, care nu isi dau seama ca o astfel de replica nu are o putere de convingere foarte mare si induce in eroare copilul - este mai important sa ii explici de ce ii ceri sa faca ceva si sa ii oferi si beneficiile respectivului comportament. Vei avea mai multe sanse sa il convingi.

3. "Vino aici, acum." "Termina odata de mancat" - sunt expresii de care trebuie sa scapi, intrucat in afara de a grabi copilul sa faca ceva, nu il vor invata mare lucru. Psihologii sunt de parere ca este mai indicat sa dai copilului o marja de timp pana sa termine ceva, decat un ultimatum. Ii poti spune "trebuie sa plecam curand. Incearca sa termini in 2-3 minute ce ai de facut." - vei evita o criza de nervi.

4. "Sunt dezamagit/a de tine" sau "Mi-e rusine cu tine" - sunt exprimari incarcate de mesaje negative, care dau de inteles copilului ca a intrat in dizgratia ta si ca nu il mai iubesti. Este mai indicat sa asociezi o astfel de stare cu un comportament nedorit al lui "Sunt suparat/a, trist/a ca nu m-ai ascultat cand ti-am spus sa nu mai sari in pat si ca acum o sa fii pedepsit. Nu ma asteptam. Dar eu tot te iubesc."

5. "Nu te ingrijora. Totul o sa fie bine" sau "Nu o sa ti se intample nimic rau. Niciodata. Eu te voi proteja" - este o fraza aproape cliseu pe buzele parintilor, menita sa ii ofere copilului sentimentul de siguranta in contextul unei vesti sau experiente tragice. Insa este o minciuna. Nu ii poti promite ca vei fi mereu alaturi de el sau ca intotdeauna totul va fi bine. In cel mai bun caz, ii poti spune "Voi face tot posibilul sa iti fie bine" - in acest fel, nu ii vei crea asteptari nerealiste.

Sursa foto: gesundheit-adhoc.de

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului