Cresterea copilului

#personaj #lectura #sfarsit #imagine #imaginatie #creativitate #invatare #citit #citire #parinti #parinte #copii #copil #fabula #povestire #basm #poveste

Daruieste-i copilului o lume de poveste

Povestile reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de cunoastere si invatare. Mai  mult decat o amintire din copilarie, acestea abordeaza probleme reale din viata: binele si raul, oameni normali deghizati in eroi fantastici, principii morale invaluite intr-un aer de magie.

 

De ce trebuie sa ii citesti copilului tau?

In primul rand, trebuie sa stii ca prin citit se intelege lectura de orice gen - fie ca este vorba despre o carte, un ziar, instructiuni sau directii. Cititul il incurajeaza pe copil sa se dezvolte in plan social, ii pune bazele invatarii si il ajuta sa isi formeze conceptii despre viata. De asemenea, cititul dezvolta relatia dintre parinte si copil, oferindu-le acestora un bun prilej de comunica.

Lectura aduce in discutie  numeroase subiecte care nu sunt abordate, poate, intr-o conversatie obisnuita. Indirect, cititul contribuie la recunoasterea sunetelor, a ritmurilor si formelor si il ajuta pe copil sa faca fata situatiilor dificile cu care se poate confrunta.

Cum ajuta povestile?

Pe langa faptul ca lumea povestilor are o magie aparte si vor ramane in memoria afectiva a copilului ca o amintire placuta a copilariei, eroii de basm si faptele de bine il ajuta pe acesta sa isi formeze conceptii morale.

Este mult mai usor sa inveti sa distingi binele de rau in momentul in care abia astepti activitatea respectiva. Copiii au posibilitatea de a se transpune in pielea unuia dintre eroi, de a se motiva si de a-si argumenta alegerile. Sentimente care ii erau neclare vor avea acum logica, pentru ca cel mic observa ca eroii lui preferati trec prin aceasi situatie si ii fac fata.

De asemenea, povestile sunt o buna ocazie pentru parinti de a cunoaste viata interioara a copilului. De exemplu, o carte care ii place foarte mult are, probabil, o semnificatie deosebita pentru acesta. Povestile dezvolta imaginatia si ii scoate pe copii din stresul cu care se confrunta, purtandu-i pe un taram magic.

Mai mult, in momentul in care unui copil i se citeste o poveste, acesta nu retine doar faptele petrecute, dar si lucruri legate de mediul inconjurator. De exemplu, cei mici intra astfel in contact cu meseriile, preocuparile oamenilor, ce presupune fiecare, dar si marimi, forme, culori, numere, cum arata oamenii si care sunt raporturile dintre acestia. In acest fel, isi poate identifica locul in familie si in societate. Povestile constituie, astfel, o metoda distractiva de invatare.

Ce fel de povesti sunt recomandate copiilor?

Daca adultii prefera sa nu anticipeze sfarsitul unui film sau al unei carti si asteapta mereu rasturnari de situatie, copiii inclina catre deznodamanturi fericite. Mai mult, pe parcursul desfasurarii actiunii, copiii isi formeaza un ideal al finalului de poveste, asa ca incearca sa nu ii dezamagesti.

Odata cu evolutia acestuia, ii poti citi si povesti in care actiunea se diversifica, capatand diferite nuante. Nu se mai rezuma totul la bine si rau, iar finalurile nu sunt doar fericite sau nefericite. In felul acesta il pregatesti pentru a face fata situatiilor cu care s-ar putea confrunta in viata.

Dupa cateva povesti citite, iti vei da seama care sunt gusturile acestuia. Incearca sa ii gasesti povesti care sa nu ii lase un sentiment de frustrare. Tocmai de aceea basmele sunt clasice si mereu indragite, pentru ca rezolvarea acestora aduce intotdeauna zambetul pe buze.

De asemenea, tot basmele sunt cele care prezinta probleme importante de viata, mutatul de acasa, despartirea, la maturitate, de parinti, moartea unui prieten drag, etc. Toate sunt insa “indulcite”, prezentate intr-o maniera placuta, pe intelesul copiilor.

Ajuta-l pe copilul tau sa se descopere prin povesti care trateaza universul copilariei. De exemplu, copii care isi serbeaza ziua de nastere alaturi de prieteni, care merg la gradinita, in excursii sau la bunici.

Pe masura ce cresc, poti adauga in lectura copiilor povesti care contin elemente de suspans, de exemplu personaje aflate in dificultate. Acestia agreeaza, de asemenea, umorul si jocul de cuvinte. Fii atent si la detalii, pe care cei mici le pot observa in imaginile din carte: cat este ceasul, obiecte din casa, etc.

Incearca sa nu alegi povesti care induc niste tipare, gen oameni rai si oameni buni, politistul este autoritar, tata repara prin casa, mama sta in bucatarie, etc.

Cum sa ii citesc copilului o poveste?

Lasa-te ghidat de ceea ce simte copilul tau. Observa-i reactiile in timp ce ii citesti sau ii spui o poveste. Daca alegi o carte doar cu imagini, atunci poti sa il implici si pe acesta in crearea povestii.

Opreste-te atunci cand copilul simte nevoia sa accentueze sau sa afle mai multe detalii si sari peste pasajele care nu corespund varstei, capacitatii de intelegere, preferintelor acestuia. Chiar daca te lasi ghidat, ofera-i micutului o gama variata de povesti pentru a-i forma gusturile.

Foloseste un ton cald, bland, pentru ca, inainte de a acorda atentie spuselor tale, se vor bucura de prezenta ta. Chiar daca nu iti place sa citesti, nu il priva pe copilul tau de aceasta activitate. Povestile in imagini ii vor dezvolta imaginatia, iar tu vei avea posibilitatea sa inventezi firul actiunii.

Copiii adora jocurile de rol, asa ca poti explora continutul textului jucandu-va impreuna, fiind pe rand eroii povestii. Nu uita ca, dupa ce ati terminat lectura, sa discutati despre cele citite: ce personaj i-a placut cel mai mult, de ce, ce au spus personajele, ce au facut, ce ar schimba la poveste, intrebari menite sa ii stimuleze atentia, imaginatia si creativitatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului